Projekty, které pomůžou regionu. V Liberci se konal 4. studentský maraton nápadů

Liberecký Ideathon pro středoškoláky a vysokoškoláky uspořádala Agentura regionálního rozvoje. Na 60 studentských týmů mělo během 24 hodin vymyslet a zprovoznit aplikaci, která by pomohla rozvoji místa, ve kterém žijí a studují.

Marián Mareš, Tomáš Kaňuch, Matěj Hrabal ze SPŠ a VOŠ Liberec

Studenti liberecké průmyslovky a také Technické univerzity v Liberci dokážou zhmotnit své nápady tak, aby prospěly rozvoji regionu. Ukázali to v takzvaném Ideathonu, neboli maratonu nápadů.

„V Agentuře regionálního rozvoje máme mimo jiné na starosti podporu vědy, výzkumu a inovací. A když se bavíme o těchto třech tématech, tak to chtě nechtě vždy sklouzne ke vzdělávání. Studenti mají na začátku myšlenku a tu zhmotní do nějaké aplikace, do nějakého projektu, hlavně do něčeho, co může pomoct regionu,“ vysvětlil cíl soutěže studentských nápadů Lukáš Jokl z pořádající agentury.

S čím vítězné týmy zabodovaly, jak to mají dnešní mladí lidé v hlavě srovnané a co pravdy na tom, že je nejmladší generace křehká a proto se jí říká „sněhové vločky“, se vydala zjistit redaktorka Jana Švecová. Poslechněte si reportáž.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.