Poslední textilní průmyslovka v Česku zanikne. Liberecký kraj schválil sloučení dvou středních škol

V rejstříku škol se nově objeví Střední průmyslová škola Liberec. Rozhodli o tom zastupitelé Libereckého kraje. Škola vznikne sloučením dvou stávajících průmyslových škol v Liberci a to textilní a strojní a elektrotechnické. Ke spojení má dojít 1. července 2023.

Čtěte také

Přes dva a půl tisíce podpisů má petice za zachování Střední průmyslové školy textilní v Liberci. Ani ta ale škole nepomohla. Od 1. července 2023 se sloučí s libereckou Střední průmyslovou školou strojní a elektrotechnickou. Rozhodli o tom krajští zastupitelé i přes odpor vedení textilní školy, proti byla i opozice.

Jednání zastupitelů v úterý 30. května trvalo přes dvě hodiny. Zúčastnili se ho i rodiče žáků textilní průmyslovky, i učitelé a vedení školy. Ti se snažili zastupitele přesvědčit, aby pro sloučení škol nehlasovali. Poukazovali na dlouhou tradici textilní školy, která vloni oslavila 170 let trvání i na potřebu textilních odborníků, kteří v textilním průmyslu chybí.

Vesměs projevili obavy z toho, že když škola přejde pod strojní a elektrotechnickou průmyslovku, dostanou se textilní obory na spojené škole do útlumu, až úplně zaniknou. Liberecká textilní průmyslovka je poslední školou svého druhu v celém Česku.

Vedení kraje tyto obavy označilo za liché. Oba obory, které se na škole vyučují, tedy obor Oděvnictví a Textilnictví, mají zůstat zachované i po sloučení se strojní průmyslovkou.

„Chci dát svou veřejnou hejtmanskou deklaraci toho, že se budu určitě v první fázi po sloučení starat o to, aby se nezměnil školský vzdělávací program, aby textilní obory měly svou část školské rady, která bude dohlížet na to, že oborová nabídka zůstane zachována. Chceme oslovit i další textilní firmy, aby nám s přípravou absolventu pomáhali,“ zdůraznil na jednání hejtman Martin Půta z SLK.

Proti sloučení škol byla krajská opozice, tedy hnutí ANO a SPD. Vadila jim v první řadě rychlost, s jakou kraj sloučení obou škol navrhl. Vše se odehrálo během jednoho měsíce bez předchozí diskuse.

Padly proto i dotazy, zda kraj neplánuje budovu textilní školy prodat, to je ale podle hejtmana Půty vyloučené. Opozice podala protinávrh, který by textilní průmyslovku zachoval jako samostatnou instituci, ten ale neprošel.

Nově sloučená škola bude fungovat od září 2023. Podle náměstka hejtmana Jiřího Čeřovského z ODS se žádné dramatické změny dít nebudou. Změní se název školy a to na Střední průmyslovou školu, aby žádný obor neměl navrch. Žáci textilních oborů zůstanou ve stejné budově jako dnes i se svými učiteli.

Hlavní změnou bude, že v prostorách, které jsou dnes na textilní průmyslovce volné, vznikne Technické lyceum. To je aktuálně na strojní průmyslovce, ale poslední dva roky se nové třídy neotevíraly, protože kapacita školy je plná. Lyceum by mělo fungovat od září 2024.

Spustit audio

Související