Odborníci nabízejí v Plzni odhad hodnoty uměleckých děl zdarma

21. leden 2014

Obrazy, sochy, šperky, sklo, porcelán nebo další umělecké předměty a starožitnosti se najdou téměř v každé domácnosti. Často ale jejich majitelé vůbec netuší, jakou hodnotu mají. Právě pro ně pořádá prestižní aukční dům dnes a zítra v plzeňském hotelu Central bezplatné poradenské a konzultační dny.

Odborníci z aukčního domu zájemcům, kteří vlastní nějaké umělecké dílo, poradí, jestli jde o předmět vhodný k aukci nebo případně pro komisní prodej, posoudí, jakou má cenu a jakou má vlastník šanci, že svůj kousek v aukci úspěšně prodá.

„Je možné přinášet výtvarné umění, staré starožitné šperky, je možné se obracet na konzultace také s užitým uměním, to znamená sklo, porcelán, případně staré tisky,“ říká ředitelka pražské pobočky aukčního domu Mária Gálová.

„Pokud někdo vlastní zajímavý kvalitní starožitný nábytek, je také možné přinést fotografii a obrátit se na experty aspoň takto s prvotním zájmem,“ doplňuje a zároveň upozorňuje, že by mělo jít o kvalitní díla.

„Určitě je důležité si uvědomit, že do aukcí se nezařazují prodeje předmětů, které vidíme běžně v bazarech, ve vetešnictvích, v různých starožitnostech lokálního typu,“ upozorňuje Gálová a dodává:

„Vždycky by to měly být předměty, které jsou špičkové a kvalitní, to znamená většinou autorské, o kterých minimálně jejich majitelé mají základní povědomí o tom, že je to opravdu věc, která má svou hodnotu.“

Pokud se majitel rozhodne k prodeji uměleckého díla, které bude vhodné pro aukci, sepíše aukční dům s majitelem smlouvu a dílo prodá na některé ze svých příštích aukcí.

Experti aukčního domu budou zájemcům v plzeňském hotelu Central k dispozici dnes i zítra vždy od 10 do 17 hodin.

autor: čer
Spustit audio