Na Zavírce by z vás loupežníci kdysi vydřeli ducha

6. únor 2022

Mezi obcemi Svojkovice a Holoubkov na Rokycansku, u takzvané staré silnice spojující Plzeň s Prahou, se nachází jedno místo, do kterého by dnes jen málokdo řekl, že by mohlo být něčím zajímavé. A přece – jedná se o místo s nepříliš pěknou minulostí.

„Dá se říci, že jsme na okraji brdské oblasti. Jedná se o důležitou bývalou císařskou cestu, která je i dnes poměrně frekventovaná. Říká se tu na Zavírce a nad námi se nachází kopec Vydřiduch,“ sdělil na úvod vedoucí Muzea Středních Brd ve Strašicích Tomáš Makaj, který dále pokračoval:

„Název Vydřiduch je odvozen z toho, že se v této oblasti v minulosti vyskytovalo hned několik loupeživých band, které z pocestných mohly takzvaně vydřít ducha. Často se zde tedy přepadávalo.“

Dnes je také celkem těžko uvěřitelné, že jen zhruba 150 metrů od rušné silnice stával hrad. „S jeho názvem jsme trochu na pochybách, říká se mu prozatím hrad na Vydřiduchu, případně Kuškov, podle loupežníka Kušky. Hrad byl v podstatě odtěžen, jelikož v jeho místě vznikl lom. Vedou k němu úvozy, které jsou v terénu dosud patrné. Z hradu dodnes můžeme vidět i jeden val,“ popsal Makaj.

Přepadávání pocestných i vážné nehody

„Je vidět, že se jedná o opravdu zrádné místo, kde docházelo nejen k přepadávání, ale stala se tu i celá řada těžkých autonehod. Jmenoval bych například tu z 19. března 1982, kdy zde zahynulo celkem 7 osob,“ uvedl vedoucí muzea. Dodnes tady najdeme připomínku této tragické události v podobě pomníčku.

Frekventovaná cesta zde byla už v 16. století, kdy se o přepadávání objevují první zápisy ve smolných knihách, ačkoliv tu k němu docházelo už mnohem dříve.

Co se pověstí týče, říká se, že některé z loupežníků chytil na Zavírce samotný kat Mydlář, který si je poté údajně i sám popravil v Praze. „Nedaleko Zavírky, kde stával kříž, měl být také zakopán poklad. Poklady zde hledala celá řada lidí. Tato část cesty je též známá jako ústupová trasa německé armády a místo, kudy prošel K. H. Frank do Rokycan,“ řekl na závěr Tomáš Makaj.

Vzdálenost od Plzně: cca 25 km

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio