Na začátku srpna se sjedou nejkrásnější chodští psi z Evropy na západ Čech

Plemeno chodský pes pochází ze západních Čech, jeho historie se datuje už do 13. století. Chodové ho používali jako pomocníka při střežení obchodních cest nebo jako pomocníka při hlídání ovcí. Tito psi jsou přátelští, neagresívní a velmi učenliví.


Chodský pes středně velkého vzrůstu
Srst je dlouhá, pouze v obličejové partii, na hraně ušních boltců a na přední straně nohou je krátká. Barva srsti je černá s rezavým pálením. Výška v kohoutku je asi 51 centimetrů.

V minulosti mělo chodského psa každé stavení na Domažlicku. Dneska si toto plemeno oblíbilo mnoho chovatelů v celé Evropě. „Pracují také v Alpách, jsou to skvělí vyhledávači osob, zavalených lavinou,“ říká Karel Peroutka, který svůj život s chodskými psy také spojil. „Není problém toho pejska něco naučit, nepotřebuje žádný dril, stačí, aby vás to oba bavilo.“

Chodský pes se představí 6. srpna 2016 na velké Evropské výstavě, která se uskuteční na fotbalovém hřišti v Chodské Lhotě, asi 16 km od Domažlic. K vidění budou stovky psů a předvedou nejen svou krásu a vzhled, ale i dovednosti na nejrůznějších překážkách a úkolech.

autor: iko
Spustit audio