Na vrchu Bábovka se vám díky zdejší výzdobě budou sbíhat sliny

26. listopad 2021

Vrch Bábovka s nadmořskou výškou 609 m se nachází v přírodním parku Trhoň na Rokycansku. Přestože je kopec zalesněn a nabízí tedy jen omezené výhledy do kraje, má i tak místo své kouzlo a rozhodně stojí za návštěvu.

Už pod samotným vrchem člověka k místu navedou malé formy na bábovku umístěné na stromech a také směrovka. Po nenáročném výstupu na nepříliš vysoký vrch spatříme na jeho vrcholu keramickou bábovku pod skleněným poklopem: „Jedlá není, je symbolem prvního ročníku akce S bábovkou na Bábovku, která vznikla v roce 2007. Lidé z nedalekých Hůrek a okolních obcí se vydávali na tento vrch pojíst chutnou bábovku,“ uvedl vedoucí Muzea Středních Brd ve Strašicích Tomáš Makaj, který dále pokračoval:

„Vrch Bábovka představuje takový pomístní fenomén. Jeho název vychází z typického tvaru bábovky. Je odtud výhled na obec Hůrky a poté přes Volduchy až na Radnickou pánev.“

Z Hůrek pocházela manželka profesora Josefa Hrabáka, který zakládal Klub českých turistů: „Byl především důlním odborníkem a montanistou, který působil zejména na Příbramsku. On tady se svou manželkou procházel, tudíž okolí Bábovky velmi dobře popsal, a to včetně některých zdejších železných dolů,“ řekl Makaj.

„My dnes okolo sebe vidíme poměrně vzrostlý les, ale tehdy tady nebyl, ty kopce byly odhalené. Kdybychom se otočili na druhou stranu, viděli bychom Mirošovskou pánev, kde se těžilo černé uhlí. Vrchol Bábovky je také kryt duby, o čemž víme ze zápisu ze 17. století, kde se píše, že dobřívští obyvatelé chodili pásat do takzvaných světlých dubin. Tyto dubiny jsou zde dodnes a jsou krásně prosluněné,“ popsal vedoucí muzea.

Vzdálenost od Plzně: cca 34 km

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio