Na kostel sv. Mikuláše v Chebu budou osazeny kopie původních věží

22. květen 2008
Tento pořad

Zřídka viděné práce na střeše kostela budou v příštích týdnech sledovat obyvatelé Chebu. Provizorní věže kostela sv. Mikuláše, které jsou na kostele od konce druhé světové války kdy kostel poškodilo bombardování, budou rozebrány a sneseny dolů. Nahradí je nové, podstatně vyšší kopie původních. Podle harmonogramu prací se měli řemeslníci objevit v centru města v pondělí ale přípravy se zdržely. Zatím se tak ale nestalo. Podle místostarosty Chebu Michala Pospíšila, kterého se Zdeněk Trnka proč k časovému skluzu vlastně došlo, by termín dokončení neměl být ohrožen.

Zpoždění proti harmonogramu způsobilo sehnání materiálu, kterého je třeba na tak velkou stavbu potřeba hodně. Věže se postupně kompletují v Tachově a v Nýřanech. Do Chebu by měly obě věže dorazit ve dvou kusech a teprve na kostele se zkompletují. Poté budou už následovat jen pokrývačské práce.

Jehlanovité věže navržené podle dobových fotografií a kreseb budou 24 metrů vysoké, každá bude mít na hranách menší, asi dvanáctimetrové věže. Do věží bude také umístěna schránka s dokumenty, například novinami, penězi, které dnes platí, seznamem zastupitelů, radních, listina sponzorů, kteří na opravu věží přispěli, a také vedení Nadačního fondu Historický Cheb, který je spolu s římskokatolickou církví nositelem tohoto projektu.

Logo

Nové věže, které vrátí městu jednu z dominant, známou už jen ze starých pohlednic, přijdou na zhruba 8,8 milionu korun. Slavnostně by měly být představeny 27. června při festivalu mládežnických orchestrů FIJO.

autor: zdt
Spustit audio