Na Klatovsku se otřásla země

14. leden 2020 07:20

U Nové Hůrky nedaleko Prášil bylo v neděli zemětřesení. Mělo magnitudo 1,8 z desetibodové stupnice a řadí se tak mezi mikrozemětřesení. Zdaleka to nebyly první otřesy v této lokalitě.

Vedoucí Ústavu fyziky Země Masarykovy univerzity v Brně Petr Špaček potvrdil, že letos už to bylo v Nové Hůrce druhé zemětřesení, to první bylo 6. ledna. Ovšem za poslední dva roky bylo na tomto území zaznamenáno už zhruba 70 těchto mikrozemětřesení. Zajímavé je je, že tyto otřesy se zde začaly objevovat až v létě 2018. Do té doby byl klid.

Nová Hůrka je malá vesnice, část obce Prášily v okrese Klatovy. Nachází se asi 6,5 km na severozápad od Prášil. Je zde asi třicet domů. Nová Hůrka má nadmořskou výšku 895 m.

Mikrozemětřesení jsou otřesy s magnitudem od minus 0,6 do dvou. To znamená, že přístroje je sice zaznamenají, ale jinak nepůsobí žádné škody. Dokonce ani lidé je nevnímají. I proto zatím vědci na tyto otřesy z Prášilska nemají od zdejších obyvatel moc reakcí.

Mikrozemětřesení můžeme vnímat jako dunění

Zemětřesení, která se blíží k bodu dva, už mohou citliví jedinci v blízkosti epicentra pocítit. Jedná se o dunivý zvuk. Aby zemětřesení vnímala většina lidí, muselo by mít magnitudo kolem tří.

Podle Petra Špačka žádné nebezpečí nehrozí. Takhle podle něj funguje deformace zemské kůry. Někdy se vyskytuje seismicita na jednom území dlouhodobě a trvale, jinde se objeví a po čase zase zmizí, ale žádné ohrožení to pro tu oblast neznamená.

autoři: Jitka Englová , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio