Mladí v Plzni vaří každý týden jídlo pro bezdomovce. Suroviny berou i z popelnic

4. únor 2013

Už rok pravidelně každou neděli dopoledne přichází osmnáctiletý student stavební průmyslové školy Vojtěch Malina do jednoho z domů na Klatovské třídě v Plzni. V bytě sedmadvacetileté studentky Západočeské univerzity Yvony Kovářové tam společně s dalšími kamarády připravují jídlo pro plzeňské bezdomovce. Všichni jsou příznivci iniciativy Food not Bombs.

Tato iniciativa už několik let po celém světě podává bezplatně stravu lidem bez domova. Hlavní ingredience polévky, kterou pro ně vaří, jsou těstoviny a zelenina – mrkev, petržel, nebo brambory.

„Zeleninu máme z jedné zeleniny, která je na náměstí a oni nám pravidelně každý pátek nebo sobotu dají zeleninu,“ přibližuje Kovářová.

Někdy si pomohou i zeleninou, kterou vyhodí plzeňské supermarkety. „V těch popelnicích je tam spousta zeleniny, která se třeba nedá prodat nebo je trochu poškozená a třeba je to občas zmražené, že je třeba natržený pytlík,“ říká Malina. Potraviny také kupují. Za peníze z benefičních akcí.

Hrnec polévky vystačí asi na 40 až 50 porcí. Vaření se prý účastní obvykle sedm lidí. Začínají kolem jedenácté hodiny a končí před jednou.

„Většinou vycházíme ve tři čtvrtě na dvě, abychom na tu druhou byli u muzea, kde už na nás čekají,“ říká Kovářová.

Bezdomovcům kromě jídla nosí také oblečení, které dostávají od lidí. „Vždycky tam přineseme celou krosnu oblečení a všechno se to rozdá,“ popisuje Malina.

Před Západočeským muzeem na jídlo čekají asi dvě desítky bezdomovců. Podle Maliny jich obvykle chodí víc, ale někdy se jim kvůli chladnému počasí nechce.

„Jsem ráda, najíte se teplého,“ říká sedmapadesátiletá žena. Bez domova je prý už víc než rok a pro jídlo chodí pravidelně.

Polévka, káva i čaj docházejí asi po půl hodině. Bezdomovci se rozcházejí.

autor: čer
Spustit audio