Litevské Cepeliani

recept Ing. Václava Malovického, autora kuchařek a vlastivědného gurmánského etnografa(Poznámka redakce: Tradiční litevské jídlo. Název je odvozen od jejich tvaru.)

Suroviny na těsto:

20 větších syrových brambor
6 vařených brambor
sůl

Suroviny na náplň:

600 g mletého masa (nejlépe směs hovězího, vepřového, případně skopového)
1 cibul
1/2 lžičky koření (např. staročeskou směs – jinak dle chuti)
2 vejce
sůl

Suroviny na polévku:

200 g slaniny
1 menší cibuli
4 lžíce husté smetany

Postup:

Syrové brambory oškrábeme a nastrouháme najemno. Z nastrouhaných brambor vyždímáme co nejvíce tekutiny, aby zbyla suchá až sypká bramborová drť. Tekutinu z brambor nevylíváme, necháme odstát, aby se na dně usadil škrob. Vodu slijeme a škrob opatrně přimícháme do bramborové drti. Přidáme rozšťouchané vařené brambory. Osolíme. Hmotu důkladně prohněteme rukama, aby byla vláčná. Pak si připravíme náplň. Do mísy dáme mleté maso. Na tuku opražíme nakrájenou cibuli a přimícháme do masa spolu se solí, kořením, vejci.

Z těsta vytvoříme placky silné asi 1 cm(velikosti malého talířku). Doprostřed vložíme trochu náplně, těsto kolem ní ohneme a vytvarujeme do podoby protáhlé šišky (cepelínu). Šišku vyhladíme a vložíme do vroucí osolené vody, přikryjeme a za občasného míchání vaříme 20 až 30 minut. Po vytažení z hrnce necháme z zepelínů odkapat vodu, položíme na talíř a přelijeme omáčkou.

Nadrobno nakrájenou slaninu lehce osmahneme v pánvi na troše oleje, přidáme najemno nakrájenou cibuli. Když cibule začne hnědnout, odstavíme pánev a vlijeme do ní smetanu. Dobře rozmícháme se slaninou a cibulí a necháme přejít varem. Touto omáčkou na talíři přelijeme uvařené zepelíny.

P. S. Jako náplň můžete místo mletého masa použít např. houby nebo zelí.

autor: posluchač

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.