Krůtí směs v bramboráku
podle paní Hanky z Chebu
- Na směs: 300 g krůtího masa
- 1 pórek
- 1 červená paprika
- 1 žlutá paprika
- olej na smažení
- sůl
- 1 lžička grilovacího koření
- 1 lžička kari koření
- 1 lžička sojové omáčky
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce kečupu
- 1 cibule
- Na bramborák: 800 g brambor
- sůl
- 1 vejce
- 200 g hladké mouky
- 100 ml mléka
- mletý pepř
- 3 stroužky česneku
- 1 lžíce majoránky
- olej
Krůtí maso odblaníme, opláchneme, usušíme, nakrájíme na nudličky. Omytý pórek nakrájíme na kolečka, papriky na proužky, česnek prolisujeme a cibuli nakrájíme na tenká kolečka. Na pánvi rozpálíme olej a maso na něm krátce orestujeme. Ochutíme grilovacím kořením a sojovou omáčkou. Přidáme papriky s pórkem, česnek a kečup. Promícháme a podusíme do měkka. Nakonec přidáme na kolečka nakrájenou cibuli a směs podle chuti osolíme.
Oloupeme a nastrouháme brambory, osolíme a necháme 10 minut odstát. Vymačkáme z nich přebytečnou vodu, přidáme mouku vejce a mléko, rozetřený česnek a majoránku. Směs dosolíme, opepříme a zamícháme.
Bramboráky opečeme, do hotových bramboráků plníme masovou směs, přeložíme napůl a podáváme.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.