Křoviska pod Chebským hradem se změní v park

22. červenec 2008
Tento pořad

Levý břeh řeky Ohře, pod hradbami Chebského hradu, se má v nejbližších letech zásadně změnit. Zmizet mají náletové dřeviny a zákoutí plná kopřiv. Nové místo pro volný čas by měla vytvořit sportoviště a upravené travnaté plochy. Vedení radnice chce tímto způsobem navázat na obnovu pravého břehu, který se stal před dvěma roky součástí Krajinné výstavy. Zdeněk Trnka o situaci hovořil s místostarostou Chebu Michalem Pospíšilem.

Když se město Cheb spolu s německým Marktredwitz chystalo na přeshraniční Krajinnou výstavu v roce 2006, plánovalo změnit podobu obou břehů. Nakonec ale chyběly peníze. Vedení města ale bude vycházet zčásti z původních plánů. Upravený pravý břeh a levý spojují dva mosty, celek by pak mohl být zajímavou rekreační oblastí.

Nyní si radnice nechává zpracovat rámcový návrh možného využití pozemků na levém břehu. Podle Pospíšila to bude základ pro diskusi v zastupitelstvu. Očekává, že zastupitelé budou chtít některé nápady vyškrtnout, jiné doplnit. Studie by ale měla dát podklady pro nutné majetkoprávní řešení.

Logo

Pokud zastupitelé schválí předběžnou podobu úprav, chce Cheb začít jednat s německým městem Tirschenreuth, kde by se německá Krajinná výstava měla konat v roce 2013. Podobně jako před dvěma lety s Marktredwitz by Cheb mohl vytvořit zrcadlový projekt a německé výstavy využít k získání peněz na úpravy.

Revitalizace pravého břehu, kde na místě zanedbaných křovin vznikl park, stezky pro chodce, dětská hřiště, pódium a mnoho dalších úprav, stála desítky milionů. Kolik by stál levý břeh, by mohla napovědět právě studie. Určitě ale půjde o mnohamilionové částky, které by Cheb z vlastních prostředků jen těžko mohl poskytnout v období několika let.

autor: zdt
Spustit audio