Kraslice z Bobrové pomáhají charitě Mary's Meals. Malířka jich každý rok ozdobí na dvě stovky

25. březen 2024

Kuchyni Marie Drdlové z Bobrové zdobí každý rok před velikonočními svátky plata s malovanými kraslicemi.

Marie Drdlová každý rok namaluje desítky kraslic

Na výrobu kraslic má Marie Drdlová speciální držák na rozpuštěný vosk v malých kovových víčkách, a speciální stojánek na zapíchnutí špejlí, aby mohla vajíčka nastříkat barvami ve spreji. Na tyto pomůcky přišla, jak se postupně sama učila svou techniku.

"Začala jsem to dělat, když kdysi po Vánocích nebylo do čeho rejpnout. Tak jsem si řekla, že není nic jednoduššího, než vzít barevnou voskovku a začít malovat,“ vzpomíná na poměrně nedávnou minulost. První kraslice vznikly v roce 2018. „Zjistila jsem, že je lepší si je nastříkat barvou, protože ony jsou potom hladší a lesklejší, líp se na ně maluje,“ popisuje svůj styl zdobení. Vyfouknutá vajíčka zbavená blanek jsou pak napíchnutá na špejli ve speciálním stojánku a nastříkaná barvou ve spreji.

Kraslice Marie Drdlové z Bobrové, které pomáhají

Kočičky, levandule, zlato a stříbro

Podle Marie Drdlové vypadá na každé barvě dobře jiný vzor. "Jeden z oblíbených vzorů jsou kočičky, které vypadají nejlépe na žluté barvě. Já mám moc ráda, a tím mě inspirovala naše nejstarší dcera Maruška, protože je zatížená na levandule, takže jsem se naučila malovat levandulová vajíčka. V té kombinaci fialovo zelené se potom dají malovat různé tvary, třeba srdíčka,“ ukazuje některé své kraslice. „Loni přibyla tady ta zlatá bordura uvnitř s kytičkami, a letošní novinka jsou zlaté, stříbrné a černé kraslice.“

Kraslice Marie Drdlové z Bobrové, které pomáhají

Paní Marie vajíčka prodává, protože chce pomáhat. V charitativní organizaci Mary’s Meals (jídla od Mary) založené v Irsku, pracuje jako dobrovolnice pro českou pobočku a veškerý výtěžek z prodeje kraslic věnuje právě Mary’s Meals. „Ta organizace zajišťuje stravování asi dvěma a půl miliónu dětem v chudých zemích,“ vysvětluje Marie Drdlová na závěr.

Kraslice Marie Drdlové z Bobrové, které pomáhají
Spustit audio