Kostelec na Tachovsku získal ocenění Vesnice roku v Plzeňském kraji

3. srpen 2014

Vítězem soutěže Vesnice roku v Plzeňském kraji se stal Kostelec na Tachovsku. Obec soutěží už deset let a v minulosti získala řadu ocenění, ale teprve letos se ji podařilo vybojovat celkové prvenství a získat Zlatou stuhu. Do jubilejního dvacátého ročníku soutěže se přihlásilo 16 obcí kraje.

„Kostelec se podílí na společném budování vesnice. Jde nám o to, aby tady v pohraničí vesnice nevymíraly, aby tady byly děti, zůstávaly tady mladé rodiny. Napomáhají tomu spolkovému životu,“ míní Zdeňka Hauserová, která seděla v hodnotitelské komisi za ministerstvo zemědělství.

Podle ní je důležité, že je ve vesnici zabezpečení a možnosti vyžití pro mladé lidi, dále tu jsou například hasiči nebo myslivci.

Kostelec má i vlastní obecní kroniku, do které se zapisují všechny kulturní a sportovní akce, významná životní jubilea.

„Žije se tady dobře. Od doby, kdy jsem se sem v roce 1971 nastěhoval, se toho hodně změnilo. Upravuje se to, neleží to tady ladem. Každý měsíc, někdy i dvakrát do měsíce, se tady dějí nějaké akce. Buď jsou to poutě, cyklokros, drakiáda, Pohádkový les, lampionový průvod,“ vypočítává kronikář Václav Smolík.

Jaroslav Fichtl se do obce přestěhoval s rodinou před půl rokem. Líbí se mu, že je v Kostelci hokejový a fotbalový tým, hraje se tady ping pong. Oceňuje i to, že jsou ve vesnici hasiči, kteří se o všechno starají, a budují se tu obytné zóny.

„Vybral jsem si Kostelec, protože jsem tudy jezdil na kole, projížděl jsem tudy už před sedmi lety a už tenkrát mě ta obec zaujala. S rodinou jsme se rozhodovali, kde si postavíme rodinný domek, a toto byla jasná volba,“ vypráví Fichtl.

„Všechno funguje, každý se tady chová kamarádsky. I to, jak spolu lidé táhnou za jeden provaz, se jen tak nevidí,“ dodává.

31. srpna Kostelec čeká celostátní kolo soutěže o Vesnici roku.

autoři: čer , Iva Menšíková
Spustit audio