Kdysi opomíjená Bublava mění tvář

26. únor 2008
Tento pořad

Krušnohorská obec Bublava, ležící nedaleko příhraničních Kraslic - v poměrně odlehlém území severozápadních Čech - je typickým příkladem horské vesnice, která se v posledních letech výrazně mění. A mohou za to zejména aktivity místních podnikatelů. Areál zimních sportů rozhýbal i turistický ruch.

Tématem týdne ČRo Plzeň je slogan Krušné hory v jednadvacátém století a pak je nutné se v Bublavě u Kraslic určitě zastavit. Je důkazem toho, jak vypadá obec v odlehlé části Krušných hor, která byla desítky let zanedbávaná. Přelom tisíciletí tady ale znamenal zásadní zlom. A teď už šestou sezónu v obci pracuje modernizovaný areál zimních sportů, do jehož rekonstrukce provozovatelé investovali přes 40 milionů korun. Do Bublavy proto jezdí lidé za prací i z nedalekých Kraslic. Zájem o Bublavu mezi podnikateli roste. A pomalu také stoupají ceny místních pozemků.

Všechny změny Bublavě ale určitě neprospívají. Uprostřed obce třeba stojí už asi šest let nedokončený Aqapark. V betonu a nedostavěném areálu byly utopeny desítky milionů státní dotace. Komplex je stále nedostavěný, ale v poslední době se objevil investor, který by záměr chtěl dokončit. Zatím je vše ve fázi příprav.

Logo

Vstup Česka do Schengenského prostou znamenal pro řadu příhraničních obcí nadějí v podobě zvýšeného turistického ruchu. I Bublava samozřejmě žije v nadějích, že otevření hranic přiláká více návštěvníků z Německa. Je třeba ale také připomenout, že právě v Německu, u saského městečka Schöneck vyrostla bublavskému ski areálu zdatná konkurence v podobě nového komplexu sjezdových tratí. Tento areál vznikl prakticky celý z peněz Evropské unie a nabízí nejmodernější vleky a lanovky. S ohledem na růst návštěvníků z Německa Bublavští čekají zejména na otevření silničního spojení do blízkého saského Klinghentallu. Dosavadní silnice je zatím zavřená.

Bublavu čeká ještě další, zajímavá investice .Sjezdový areál by měla propojit zcela nová čtyřsedačková lanovka s lyžařským areálem ve Stříbrné. Propojení středisek by mělo znamenat další zásadní zlom v rozvoji této části Krušných hor. Stavba by mohla začít do dvou let. Po svém dokončení by mohly areály konkurovat střediskům v okolí Božího Daru.

Logo
autor: zdt
Spustit audio