Karlovy Vary zakážou rozdávání reklamních letáků v lázeňské zóně

22. prosinec 2011

Karlovy Vary zakážou od ledna rozdávání reklamních letáků v lázeňském území města. K vydání tohoto nařízení se magistrát rozhodl proto, že tohoto způsobu šíření reklamy údajně přibývá a obtěžuje to návštěvníky i obyvatele města. Za porušování zákazu hrozí osobám, které budou reklamní tiskoviny nabízet, bloková pokuta do 1 000 korun nebo ve správním řízení i vyšší.

Zákaz pouličního rozdávání reklamních letáků ale není absolutní, na ostatní části Karlových Varů se nevztahuje. Výjimky potom platí i pro lázeňskou zónu a týkají se například tiskovin upozorňujících na akce pořádané městem či ty, kde je město partnerem organizátorů. Nařízení se netýká ani humanitárních organizací a nevztahuje se na politické strany a hnutí. Politická uskupení totiž své kampaně v lázeňském centru stejně nepořádají.

Se zamezením pouliční reklamy ve formě rozdávání tiskovin počítá mimo jiné i připravovaný lázeňský statut. Jeho text už je zpracován a teď ho má k připomínkovému řízení ministerstvo zdravotnictví. Zatím není jasné, jak ještě dlouho může proces jeho schvalování trvat. Statut musí schválit vláda jako své nařízení. Nový statut bude řešit také hluk vznikající při některých pracích nebo umístění velkoplošných reklam. Nahradí zastaralý dokument, který vznikl v roce 1956.

Spustit audio