Karlovy Vary prodaly Císařské lázně kraji

18. červen 2008
Tento pořad

Karlovarští zastupitelé včera rozhodli o prodeji jedné z nejcennějších historických budov ve městě Císařských lázní Karlovarskému kraji. Přestože o záměru s předstihem jednali politické kluby rozhodování zastupitelů nebylo vůbec jednoduché. Zasedání sledoval Zdeněk Trnka

Karlovarský kraj za Císařské lázně zaplatí pouze 6,5 milionu korun, i když odhadní cena objektu včetně jeho vybavení byla stanovena na zhruba 194 milionů korun. Podle smlouvy kraj může převážnou část z této sumy vynaložit na opravu budovy.

Ve smlouvě, o níž se město s Karlovarským krajem dohadovalo skoro rok, je dále uvedeno, že kraj získá z Evropských fondů minimálně půl miliardy korun na rekonstrukci Císařských lázní. Celkové náklady na rekonstrukci budovy z roku 1895 jsou odhadovány na více než 700 milionů korun. Pokud by ale kraj evropské peníze na obnovu památky nezískal, lázně by za stejných podmínek převedl zpět městu.

Logo

O tom, zda lázně prodat, vedlo zastupitelstvo téměř hodinu rušnou debatu. Obchod měl podporu vládnoucí radniční koalice ODS, ČSSD a SZ, podpořili ho i někteří komunisté. Proti se postavila opozice, která však svými pěti hlasy proti 23 hlasům koalice nemohla konečné rozhodování nijak ovlivnit. Prodej označil zastupitel za SNK ED Jiří Kotek jako politickou majetkovou machinaci. Podle něho mělo o peníze z EU usilovat město samo.

Zastupitelka ODS Monika Makkiehová, kterou občanští demokraté na počátku jednání vyloučili ze svého politického klubu, byla také proti prodeji. Uvedla ale, že je dobré, že se opravy budovy Karlovarský kraj ujme, když je město tak neschopné. Další opoziční řečníci zpochybňovali cenu, za niž město lázně prodává. "Buďme rádi, že kraj na tuto smlouvu přistoupil. Ty investice jsou obrovské," uvedl náměstek primátorky Petr Keřka (ODS).

Logo

Podle primátorky Veroniky Vlkové (ODS) smlouva s krajem obsahuje celou řadu pojistek, aby nemohla být budova převedena někomu jinému. Karlovy Vary budou mít předkupní právo, bez souhlasu města nebude možné na objekt vzít například zástavní právo nebo jiná břemena. Vlková dodala, že už řadu volebních období se město marně snažilo najít využití pro chátrající lázně. Magistrát dostal kromě nabídky kraje ještě jednu nabídku od soukromé firmy Montecano Consulting, ale byla velmi stručná a nekonkrétní.

Císařské lázně vznikly podle vídeňských architektů Ferdinanda Fellnera a Hermanna Helmera. Město je využívalo jenom občas, například v době konání filmového festivalu. Čas od času si je pronajímali filmaři. V budově chce kraj vybudovat novou, reprezentativní expozici krajského muzea, společné krajské a městské infocentrum a víceúčelový sál pro 500 lidí. Zachovány mají být samotné lázně i Zanderův sál. U budovy lázní vznikne také zázemí pro Karlovarský symfonický orchestr.

autor: zdt
Spustit audio