Karlovarský porcelán možná bude vyrábět dál

11. březen 2009
Tento pořad

Zaměstnanci krachující karlovarské porcelánky mají naději, že budou pokračovat ve výrobě. Podle informací z jednání věřitelského výboru se zřejmě celou firmu podaří prodat. Insolvenční správce Karlovarského porcelánu Tomáš Čermín obdržel nabídky na koupi všech výrobních závodů. Rozhodnutí by mělo padnout v průběhu několika dní. Jména zájemců ani konkrétní nabídnuté částky však nezveřejnil. Jak zjistila Andrea Strohmaierová, nervozita u zaměstnanců firmy ale stále trvá.

Pro zaměstnanost v Karlovarském kraji by bylo zastavení výroby v porcelánce těžkou ranou. V únoru se vyšplhala míra nezaměstnanosti v tomto regionu na 9,4 procenta, a to žádná z firem v kraji dosud hromadně nepropouštěla. To zatím ohlásil pouze Karlovarský porcelán. Pro propuštěné lidi z porcelánky by se jen velmi těžko hledalo nové uplatnění.

Případnému budoucímu novému majiteli krachující firmy Karlovarský porcelán by mohl za určitých podmínek pomoci s oživením a rozjezdem výroby stát. Uvedl to ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas . Podle něho existuje dohoda s ministrem financí, že by největší tuzemská porcelánka mohla získat například provozní překlenovací úvěr. Nečas podotkl, že případná pomoc je však podmíněna vypracováním naprosto konkrétního plánu restrukturalizace firmy, souhlasem věřitelského výboru a potvrzením o zajištění odbytu.

Logo
Spustit audio