Karlovarské letiště otevírá další část zmodernizovaných prostor

21. květen 2008
Tento pořad

Mezinárodní letiště v Karlových Varech Olšových Vratech dnes uvádí do provozu další část modernizovaného areálu. Jeho interiéry mají při odbavování cestujících respektovat požadavky Schengenských dohod. Úpravy dopravního terminálu ale budou v letošním roce nadále pokračovat. Vysvětluje Zdeněk Trnka

Třetí etapa modernizace letiště Karlovy Vary navazuje na dvě předchozí. Ty zahrnovaly rekonstrukci vzletové a přistávací dráhy, a rovněž instalaci světelného zabezpečovacího zařízení.

Logo

Mezinárodní letiště v Karlových Varech - Olšových Vratech, jehož vlastníkem je nyní Karlovarský kraj, už deset let trvale zvyšuje počet odbavených cestujících i letadel. Od roku 1998, kdy jeho odbavovací halou prošlo 12.623 lidí, se jejich počet do konce loňského zvýšil o téměř 48.000. Letiště i jeho vlastník podnikají řadu opatření k tomu, aby se kapacita letiště i dále zvyšovala, a výkony tak rostly.

Nejvíce cestujících bylo loni přepraveno na pravidelné lince mezi Moskvou a Karlovými Vary leteckými společnostmi ČSA a Aeroflot, využilo ji 43.078 pasažérů. Novou pravidelnou linkou ČSA do Petrohradu, jejíž provoz začal loni v červnu, letělo do konce roku 4058 cestujících. Kromě pravidelné linkové dopravy začala na karlovarském letišti letošní sezona charterových letů. Letadla směřují do pěti přímořských destinací.

Logo

Karlovarský kraj už investoval s využitím dotací Evropské unie do rozvoje letiště přes 146 milionů korun - na rozšíření ranveje a zabezpečovací zařízení. Dalších zhruba 50,8 milionu korun stála rekonstrukce staré odbavovací haly. Letos začala také přístavba nového odbavovacího terminálu, který přijde asi na 98 milionů korun. Po jeho dokončení v dubnu 2009 dokáže letiště odbavit až půl milionu cestujících za rok.

autor: zdt
Spustit audio