Kapr na smetaně – lesní – blatenský
podle Václava Malovického – vlastivědného gastronomického etnografa, spisovatele
Suroviny:
1 kapr
25 dkg čerstvých hub (mohou být i zamražené nebo sušené)
1 velká cibule
malý svazeček petrželové nati
3dcl rybího – nebo kuřecího nebo hovězího vývaru
1 velká kysaná smetana
pepř, sůl, kmín
bobkový list
nové koření
pár bobulí jalovčinek
citron
máslo
Příprava:
Z kapra připravíme klasické porce – plátky nebo podkovy. Osolíme, opepříme, pokapeme citronem a necháme odležet alespoň 1 hodinu v chladu. V pekáčku rozpustíme máslo a porce kapra na něm lehce opečeme. Samozřejmě po obou stranách (nejlépe se to dělá v troubě). Nakrájíme cibuli a petrželovou nať najemno. Až bude kapr téměř upečený, zasypeme ho pokrájenou cibulkou a petrželí. Přidáme minimálně jeden bobkový list, několik kuliček nového koření nebo špetku nového koření mletého a 4-6 jalovčinek. Podlijeme vývarem. Opět krátce při 180 stupních Celsia pečeme. Na másle podusíme na větší plátky nakrájené houby. Smetanu rozšleháme, kapra jí zalijeme. Plátky hub pokryjeme kapra se smetanou a dopečeme.
Místo hub můžete zvolit variantu se strouhaným tvrdým sýrem, slaninou, tvrdým salámem, vejci na kolečka nebo můžete zasypat strouhanými ořechy.
Příloha – brambory na nejoblíbenější způsob
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.