Kapr na okurkách dle Zdeňka Krafty
podle Václava Malovického – vlastivědného gastronomického etnografa, spisovatele
Suroviny:
1 kapr
olej nebo sádlo
sklenička sterilovaných sladkokyselých okurek (0,75l)
2 velké cibule
1 šlehačka
sůl, kmín
směs koření na ryby
Příprava:
Kapra naporcujeme na plátky nebo podkovy, osolíme, podle chutí okořeníme a okmínujeme.
Pekáč vymažeme sádlem nebo olejem. Cibuli nakrájíme nahrubo. Dno pekáče vyložíme zhruba 1,5 až 2 cm silnou vrstvou cibule. Na cibuli položíme plátky kapra. Kolem plátků vyrovnáme na kolečka nakrájené sladkokyselé okurky. Zasypeme zbylou cibulí, zalijeme šlehačkou a necháme péci. Pečeme zhruba 45 minut v troubě vyhřáté na 200 stupňů Celsia. Až šlehačka začne zlátnout, je pokrm připraven ke konzumaci.
Příloha – brambory na jakýkoli způsob.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.