Kapr dušený na pepři
Podle Václava Malovického – vlastivědného gurmánského etnografa a spisovatele
Suroviny:
4 porce kapra
česnek – min. 2 stroužky
pepř mletý
pepř celý
sůl
2 středně velké cibule
15 dkg čerstvé petržele
15 dkg mrkve
tymián
bobkový list
citrónová šťáva
1 dcl červeného vína
Ocet
Postup:
Kapra pokapeme citrónovou šťávou, šťávu na porcích dobře rozetřeme.Asi ve třech dcl svaříme koření – 8 kuliček černého pepře, čtyři bobkové listy, lžičku tymiánu, prolisovaný česnek.. Vývar scedíme, přidáme na kousky nakrájenou mrkev, víno a znovu povaříme. Cibuli nakrájíme. Na pekáčku rozpálíme sádlo (nebo olej), cibuli orestujeme. Na ní dáme porce kapra (kůží nahoru), zalijeme připraveným vývarem,znovu zakapeme citrónovou šťávou, zasypeme nasekanou petrželkou. V troubě při střední teplotě dusíme pod pokličkou cca 45 minut.
Dříve se takto upravený kapr podával s vařeným bramborem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka