Jindřichova skála u Malé Vísky patří k nejkrásnějším místům středních Brd

2. únor 2021

Jindřichova skála je zajisté jedním z nejpěknějších skalních útvarů středních Brd. Její vrchol leží ve výšce 588 metrů nad mořem a skalní stěna dosahuje výšky 20 metrů. Stěnu donedávna využívali pro své potřeby horolezci.

„Skála je tvořena kambrickými slepenci, jedná se vlastně o takzvaný mrazový srub. To znamená, že je to skalní troska, která vznikla zvětráváním za poslední doby ledové, kde se na tom podepsal hlavně ten mráz,“ uvedl ředitel Muzea Středních Brd ve Strašicích Martin Lang. Na úpatí Jindřichovy skály dále můžeme pozorovat kamenné moře. „Právě kamenné moře ve spojení s touto skálou dávají dohromady jedno z těch opravdu zajímavých společenstev, které tady na Brdech můžeme potkat - jedná se o společenství skalní stepi,“ popsal Lang. Vidět zde můžeme hlavně zajímavou paletu lišejníků, mechů, ale také zvláště tvarované staré duby a další stromy. V létě si zde přijdou na své milovníci borůvek.

Jindřichova skála získala svůj název po Jindřichu z Hanau: „Této knížecí rodině patřilo ve 2. polovině 19. století většina Komárovska a Hořovicka. Vlastnila i komárovské železárny, kde bylo odlito litinové zábradlí, které lemuje právě okraj Jindřichovy skály,“ řekl ředitel muzea. Místo v minulosti neslo název Vísecká skála podle jména nedaleké obce založené roku 1520,  ale místní mu říkali také Vyhlídka či Skalka. Ať už ale skálu nazveme jakkoli, výhled odtud je skutečně krásný. Mezi vrcholky stromů spatříme například nedalekou zříceninu hradu Valdek.

Jindřichova skála se nachází za obcí Malá Víska, kterou najdete zhruba 4 km za městysem Komárov nedaleko Hořovic.

Vzdálenost od Plzně: cca 47 km

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio