Jarní špenátová polévka

Svůj osvědčený recept na špenátovou polévku nabízí kulinář Petr Stupka. „Pokud doplníte, nebo zcela nahradíte špenát mladými kopřivami, získáte velmi silnou zbraň proti jarní únavě,“ dodává.

Ingredience
  • 200 gramů spařeného listového špenátu
  • 150 gramů vařených brambor
  • 70 gramů cibule
  • 20 gramů česneku
  • 50 mililitrů oleje
  • 150 mililitrů smetany
  • 400 mililitrů zeleninového vývaru
  • 40 gramů jemných ovesných vloček
  • 4 vejce
  • sůl
  • pepř

Na rozpáleném oleji osmahněte jemně nakrájenou cibulku. Když zesklovatí, přidejte jemně posekaný česnek, ale ten opékejte jen krátce.

Přidejte spařený a pokrájený listový špenát (případně použijte listový špenát mražený). Vzápětí vše zalijte vývarem. Osolte, přisypte ovesné vločky a vše přiveďte k varu.

Za dvě až tři minuty přidejte vařené a nastrouhané brambory, zavařte smetanu a vzápětí rozmixujte na hladkou polévku.

Vejce můžete vyklepnout přímo do polévky a nechat je tam ztužit, nebo je uvařit na hniličku zvlášť.

Související

  • Špenát třikrát jinak

    S těstovinami, vejcem i bramborami se dá skvěle kombinovat špenát. Tři své tipy nabízí kulinář Petr Stupka. Doporučuje používat špenát listový oproti protlakům a pastám.

  • Houbové thé s drožďovou zavářkou

    „Když jsem poprvé slyšel termín houbové thé, byl jsem opravdu zvědavý, jaký čaj to bude. A byla to polévka – silná, z kořenové zeleniny a hub,“ vzpomíná kuchař Petr Stupka.

  • Krémová zeleninová polévka

    Polévka ze zeleniny, kterou můžete sebrat na vlastní zahrádce, zjemněná smetanou se skvěle hodí do obědového menu nebo třeba jako lehká večeře. Zkuste recept Petra Stupky.