Krémová zeleninová polévka

Polévka ze zeleniny, kterou můžete sebrat i na vlastní zahrádce, zjemněná smetanou se skvěle hodí do obědového menu nebo třeba jako lehká večeře. Vyzkoušejte recept kulináře Petra Stupky.

Ingredience
  • 700 až 800 gramů zeleniny (kořenová zelenina, brambory, pórek)
  • 80 gramů cibule
  • 50 gramů oleje, nebo sádla
  • 30 gramů másla
  • 30 gramů jemných ovesných vloček
  • 400 mililitrů mléka
  • 200 mililitrů smetany ke šlehání
  • polévkové natě (petržel, celer, libeček, pažitka)
  • bylinková sůl

Na oleji, nebo sádle osmahněte jemně nakrájenou cibuli. Když změkne, přidejte na kousky krájenou zeleninu a nechte vše krátce opékat.

Poté podlijte trochou vody, osolte a zjemněte máslem. Duste za občasného promíchání velmi zvolna, dokud zelenina nezměkne.

Když je zelenina měkká, zasypte ji ovesnými vločkami a zalijte mlékem. Případně vločky metličkou rozšlehejte, aby se nesvařily.

Za stálého míchání povařte asi pět minut a následně vše v hrnci důkladně rozsekejte tyčovým mixérem. Hustou polévku pak zjemněte sladkou smetanou, přidejte posekané natě a podávejte.

Související

  • Mlynářská polévka z podlesí

    Originální polévku připravil při akci na Hoslovickém mlýně kulinář Petr Stupka. Nazval ji Mlynářská polévka z podlesí. „Je to pokrm starodávný a současný zároveň," říká.

  • Blesková pórková polévka se sýrem a kmínová praženka

    Polévka je grunt, říkaly babičky. O tom, že konzumace polévek přináší samá pozitiva, je přesvědčen i kuchař Petr Stupka. Příprava některých z nich ani nezabere moc času.

  • Polévka zelnice

    Starodávný recept na polévku z kysaného zelí přijde v zimním čase k chuti. V době chřipkových a jiných epidemií vám navíc pomůže posílit imunitu.