Interaktivní muzeum Pod čepicí v Hronově se bude letos věnovat všemu kulatému. Otevře o prázdninách

7. červen 2020 09:45

Muzeum Pod čepicí v Hronově zůstane ještě několik týdnů uzavřené. Důvodem je interaktivní expozice, ve které návštěvníci běžně sahají na vystavené exponáty.  To teď bohužel vzhledem k platným nařízením vlády proti šíření koronaviru není možné. 

Nainstalování předmětů proto nespěchá a tak se celoroční výstava v těchto dnech teprve připravuje.

Zatímco jiná muzea už jsou víceméně otevřena, tak muzeum Pod čepicí v Hronově je na tom trošku jinak. S Lenkou Grimovou přicházíme ke vstupu do hlavního výstavního prostoru. Čím nás překvapí?

Interaktivní muzeum Pod čepicí v Hronově se bude letos věnovat všemu kulatému

„Dopadli jsme podobně jako řada podobných institucí, které mají nějakou interaktivní expozici. Museli jsme se přizpůsobit podmínkám dané situace tím, že jsme plánovaně v dubnu neotevřeli. Dnes jsem se aktuálně dozvěděla z ministerstva kultury, že expozici bychom na prázdniny, doufejme, otevřít mohli. Tedy s určitými podmínkami a náležitostmi."

V čem je tedy zdejší muzeum jiné?

Když přijdeme někam do muzea, tak si tam většinou věci jen prohlížíme a díváme se. Ovšem v muzeu Pod čepicí je tomu jinak.

Čtěte také

„U nás je to zkrátka tak, že jsou tu doplňkové koukací exponáty, ale většina expozic je založena na tom, že je návštěvník tak vtažen, aby s věcmi hýbal, točil, sahal na ně, stavěl, kreslil. Všeho se dotýkal. A to se za zadaných současných podmínek v té situaci prostě uskutečnit nedalo. Tedy jsme čekali, až to bude alespoň trošku možné."

Když se rozhlédneme, tak výstava teprve vzniká. Protože se posunulo datum otevření, tak jste nespěchali. Připraveny už jsou různé kulaté mandaly. A vše, co tu zatím vidíme, tak je tak trošku kulaté.

„Protože letošní téma jsme nasměrovali k tomu, že kolo a kruh je tvar, který nás provází celým životem. Přišlo nám to jako velmi zajímavé téma."

Interaktivní muzeum Pod čepicí v Hronově se bude letos věnovat všemu kulatému

Pojďme se podívat, co už je tedy připraveno.
„Přicházíme do místnosti, která bude víc hravá. Máme zde už velkou hru Člověče, nezlob se. To si návštěvníci určitě užijí. Dále je tu velmi oblíbená zrcadlová místnost, která je u nás už čtvrtým rokem. Tam instalace teprve vzniká. Bude také krásně kulatá, balónová, světelná. Takže se návštěvníci mají na co těšit."

Interaktivní muzeum chytré zábavy Pod čepicí v Hronově podporuje všetečnost, zvídavost, vlastní fantazii a tvořivost dětí všech věkových kategorií.

„Otevření expozice se zdrželo i kvůli tomu, že se nám dodávky exponátů od truhlářů prostě opozdily. Ale budou úžasné, moc se na ně těšíme," dodává Lenka Grimová.

Pokud se epidemiologická situace bude vyvíjet příznivě, tak by mohlo muzeum Pod čepicí v Hronově poprvé otevřít od srpna letošního roku.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související