Jiráskův rodný domek v Hronově má novou elektroinstalaci. Zbývá už jen osadit stylové lucerny

26. duben 2020 10:00

Řemeslníci dokončili novou elektroinstalaci v rodném domku Aloise Jiráska v Hronově. Kabely jsou natažené, zbývá osadit stylové lucerny. Ty ještě dokončuje ve své dílně truhlář, kompletní práce mají být hotové do konce dubna.

Z rušné ulice v Hronově teď překračujeme práh a ocitáme se v domku Aloise Jiráska. Čeká tady na nás správkyně Drahomíra Večeřová. V budově je nyní nová elektroinstalace. Něco, o čem si slavný spisovatel a jeho rodina asi mohli nechat jen zdát.

Čtěte také

„Tady nikdy pořádná elektroinstalace nebyla. Bylo to vedeno jen pomocí nějakých prodlužovacích kabelů. A nyní město nechalo udělat pořádnou elektroinstalaci. A máme i zásuvky."

Jdeme se podívat dovnitř. Krásně tu vrže podlaha. Ta nás nenechá na pochybách, že jsme se opravdu ocitli v docela jiném čase.
„Právě onou podlahou byly tahány kabely. A něco je taženo i přes strop. Podlahou to bylo děláno proto, že zde pořádáme různé dílničky a akce. Potřebujeme k tomu zásuvky a ty jsou umístěny v podlaze."

V podlaze je krytka a pod ní elektrická zásuvka

„Myslím si, že běžně se to do takových historických staveb nedává. A už vůbec ne tyto krytky. Ty jsou dovezeny z Francie, čekali jsme na ně dlouho. Jsou podle mne úplně první, co jsou tady u nás v Čechách použity."

Jiráskův rodný domek v Hronově má novou elektroinstalaci

Pravdou je, že si těchto krytek člověk na první pohled ani nevšimne.

„Máme to takové maskované, právě proto, abychom nerušili historický ráz tohoto domku. Ale zkrátka i ta modernizace už sem dorazila."

Čtěte také

Co se týká osvětlení, muselo být těžké vybrat například svítilny. Protože v době, kdy zde žil Alois Jirásek s rodinou, tak pravděpodobně svítili petrolejovými lampami nebo něčím podobným.

„V takovéto chalupě určitě. Ale nechali jsme udělat repliky. Lucerny jsme vybírali dlouho. Nakonec jsme našli historické kousky v depozitáři a dali jsme je truhlářům, aby vytvořili kopie podle těchto dobových luceren, které se zde používaly," dodává Drahomíra Večeřová.

Pokud se situace ohledně koronaviru v České republice nezmění, otevře se domek Aloise Jiráska v Hronově pro veřejnost 30. května.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související