Husa pečená s červeným zelím

podle Václava Malovického – vlastivědného gastronomického etnografa, spisovatele

Suroviny:

husa o hmotnosti cca 4,5 kg
3 jablka
5 cibulí
1 mrkev
malý celer
40g majoránky
30g pelyňku černobýlu
sůl, pepř, kmín
dobré červené víno na podlití (ne krabicové)

Suroviny zelí:
1 hlávka červeného zelí
10 jablek
5 cibulí
3 bobkové listy
3 jalovcové bobule
2 hřebíčky
100 g cukru
2,5 dcl rostlinného oleje
2,5 dcl octa
5 dcl červeného vína
100g rybízového želé
sůl, špetka skořice

Zelí: připravíme den předem. Zelí a oloupaná jablka nastrouháme. Cibuli nasekáme nadrobno. Dáme do velkého hrnce, přidáme bobkové listy, hřebíček, jalovec, cukr, sůl, olej a skořici. Vše dobře promícháme a necháme do druhého dne proležet. Druhý den přidáme ocet a víno. Na mírném ohni vaříme zhruba hodinu. Případně dochutíme.

Husa: Nadrobno nakrájíme cibuli, nastrouháme jablka, smícháme s majoránkou a pelyňkem. Tím vytvoříme nádivku. Husu vytřeme zevnitř solí, pepřem a naplníme nádivkou. Břišní otvor zašijeme nebo spíchneme jehlami. Celou husu na povrchu posolíme a silně pokmínujeme. Nastrouháme mrkev, celer nadrobno nakrájíme nebo také nastrouháme. Směs dáme do pekáče a vložíme do něj husu prsíčky dolů. Podlijeme a dáme do trouby . Pečeme zakrytou cca 2,5 hodiny při 190 stupních. Potom jí obrátíme a odkrytou při zvýšené teplotě cca 220 stupňů pečeme další půl hodinu. Kůžička musí být křupavá. Během pečení poléváme husu výpekem a podle potřeby podléváme. Na konci sebereme vypečené sádlo. Vypečenou šťávu spolu se zeleninou rozmixujeme, dochutíme solí, pepřem, zalijeme vínem. Krátce povaříme. Můžeme zahustit jíškou. Nádivku z husy vyjmeme – ta se nekonzumuje – slouží pouze k dochucení husy.

Jako příloha je vhodný houskový knedlík.

autor: odborník

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.