Hovězí maso po anglicku

Jak se připraví maso po anglicku? Tak zněl dotaz jednoho z posluchačů Kuchařského čarování. Jedná se o způsob pečení zpravidla hovězího masa, díky kterému je poté plátek ukrojený z pečínky uprostřed růžový. Protože se takto začalo upravovat maso v předminulém století v Londýně, ujalo se pojmenování pečení na anglický způsob.

V současnosti se nejenom hovězí maso připravuje velmi často při nízkých teplotách v rozmezí od 60 do 80 stupňů. Jedná se o velice šetrnou úpravu, díky které je maso šťavnaté a velmi chutné. Zkuste proto připravit běžnou pečeni pomalou cestou.

Klasický „rostbíf“

Postup je velmi jednoduchý. Osolený, případně marinovaný kus hovězího roštěnce opečte zprudka na oleji ze všech stran. Poté vložte do trouby a upravujte při teplotě 85 stupňů pěkně zvolna několik hodin.

Pokud máte kus o 500 gramech, počítejte s asi dvouhodinovou přípravou. Pokud maso váží dva kilogramy, potřebuje pět až šest hodin pomalého pečení.

Jestliže vlastníte vpichovací teploměr, nebo je vaše trouba vybavena sondou, pak vězte, že teplota ve středu masa by neměla překročit 60 stupňů.

Takto upečený kus hovězího pak nechte ještě asi 20 minut zatáhnout zabalený v alobalu. Poté porcujte. 

Sous vide

Moderní příprava masa i jiných surovin, kdy se potravina vloží do plastového sáčku, zavakuuje a poté zahřívá ve vodní lázni.

Například hovězí pupek na fotografii výše byl upravován při teplotě 65 stupňů po dobu tří hodin. Následně jen na povrchu krátce opečen a krájený na tenké plátky podáván s křehkou, krátce osmahnutou zeleninou a silnou masovou šťávou.

Související

  • Vinařský hovězí guláš

    Jižní Morava je vinný kraj, a to se projevuje i v receptu na hovězí guláš, který odsud pochází. Jako inspiraci pro všední i sváteční vaření ho nabízí kulinář Petr Stupka.

  • Pivovarští špačci

    Do rodiny pivních receptů patří pokrm z české, lépe řečeno středoevropské, kuchyně. Kulinář Petr Stupka ho nazval pivovarští špačci. Vyzkoušejte závitky z vepřového masa.

  • Kuřecí roláda s žemlovou nádivkou

    Svinutý plát masa s náplní se připravuje už stovky let. Svůj osvědčený recept má i autor pořadu Kuchařské čarování Petr Stupka. Vyzkoušejte jeho kuřecí roládu.