Holýšov plánuje vybudovat muzeum druhé světové války

4. květen 2011

Holýšov na Domažlicku usiluje o získání evropských dotací na vybudování muzea druhé světové války. Vzniknout by mělo být ve venkovské usedlosti na náměstí 5. května, kterou město získalo v rámci revitalizace centra. Holýšovští už mají hotovou projektovou dokumentaci na polovinu objektu. Realizace by měla vyjít na 4,5 milionu korun.

V obytné části domu by měla vzniknout stálá expozice muzea, zaměřená převážně na období druhé světové války, především na válečnou historii Holýšova, na výrobu munice v bývalé sklárně a podstatná část bude věnována koncentračnímu táboru a jeho osvobozování. Podle místostarostky Holýšova Hany Valachovičové, dnes už totiž málokdo ví, že v Novém Dvoře u Holýšova byla pobočka koncentračního tábora Flossenbürg, kde bylo uvězněno tisíc žen.

Další expozice muzea se budou příležitostně obměňovat. Počítá se také s tím, že část prostor muzea by sloužila k pořádání menších koncertů, setkání nebo školních výstav.

V současné době Holýšov zpracovává žádost o podporu z evropských příhraničních fondů. Záměr podpořil i bavorský partner, kterým je partnerské město Kümmesbruck. Zástupci města Holýšova už německé kolegy navštívili a podepsali společnou dohodu o spolupráci na projektu s nadějí, že plánované muzeum se stane vyhledávaným turistickým cílem.

Pokud Holýšov s žádostí o dotaci uspěje, muzeum by se mělo začít budovat na jaře příštího roku. Návštěvníkům by se mohlo otevřít v roce 2013.

autor: čer
Spustit audio