Historii i současnost železnice připomene o víkendu další Bezdružické parní léto

19. červenec 2019 10:00

Tradiční slavnosti se i letos odehrají na nádraží v Bezdružicích a v okolních železničních stanicích. V sobotu i neděli se zájemci můžou vydat na jízdu parním vlakem nebo historickými autobusy.

Lokálka Pňovany – Bezdružice? Moje srdeční záležitost, říká Jiří Bízek

Jiří Bízek na lokomotivě řady T 435.0 přezdívané hektor

Je fandou do železnice, od roku 1978 je strojvedoucím na malebné trati Pňovany – Bezdružice, dlouhou dobu se stará o kroniku trati. Kromě toho je i vášnivým modelářem. Jiří Bízek byl naším hostem ve vysílání Českého rozhlasu Plzeň.

Kromě jízdy zvláštních vlaků tažených parní lokomotivou Kafemlejnek si návštěvníci budou moci prohlédnout železniční muzeum nebo se projet historickou drezínou. Podle organizátora Marka Plochého bude i tentokrát na bezdružickém nádraží k vidění dobová četnická stanice: „Již několik let máme v Bezdružicích, za pomoci klubu „Četnická pátrací stanice Praha“, který s námi spolupracuje, repliku četnické stanice. Tam slouží dobově oblečený četník a je tam výzdoba přesně jaká byla v dřívější době. Stanice zaslouženě budí velký zájem.“

Vlaky pojedou v sobotu i neděli třikrát denně na otočku mezi stanicí Bezdružice a Kokašice. Jednou denně na delší trase mezi Bezdružicemi a Cebiví. Mimořádný vlak bude v sobotu v 8:56 hod. vypravený i z Hlavního vlakového nádraží v Plzni. Ve vlacích narazí cestující na železniční personál v dobových uniformách a nová pamětní razítka 120 let parní lokomotivy a Nový Pňovanský most. Během cesty může dojít k přepadení vlaku, proto jej doprovázejí četnické hlídky.

Autobusem nebo pěšky

Také historické autobusy budou jezdit celý víkend, a to mezi Bezružicemi a Teplou. Na této trase je sice projektovaná železnice, k její realizaci ale nikdy nedošlo. Dostavbu trati i letos podpoří turistický pochod, jehož 19. ročník se uskuteční v neděli 21. července. Start je v 10 hodin z vlakového nádraží Teplá.

Pro návštěvníky akce je připraven také velmi lákavý doprovodný program, jehož součástí jsou mimo jiné koncerty, výstavy, divadelní představení nebo pivní slavnosti.

Organizátoři prosí všechny návštěvníky, kteří na akci přijedou autem, aby se vyhnuli problematickému parkování přímo u vlakového nádraží a odstavili své vozy v Bezdružicích pod zámkem- na náměstí Kryštofa Haranta, případně jeho okolí. Cesta pěšky k nádraží trvá zhruba 10 minut.

Podrobné informace o Bezdružickém parním létu včetně časů odjezdů vlaků a autobusů najdou zájemci na stránkách bezdruzickalokalka.cz

autoři: Lukáš Milota , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio