Grenadýr marš (slavnostní dragounské a husarské pohoštění)

podle Václava Milovického – vlastivědného gastronomického etnografa, spisovatele

Suroviny:

Suroviny pro 4 osoby:

4 větší vepřové kotlety s kostí
3 lžíce sádla,
10 dkg voňavé slaniny
60 dkg brambor
10 dkg flíčků (mohou být i hotové)
2 větší cibule
lžíce mleté sladké papriky
pepř a sůl
mouka hladká.

Příprava:

Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. V hrnci na 2 lžících sádla osmažíme do zlatova jemně nakrájenou cibuli. Cibule by měla být hodně na jemno, aby se později rozvařila. Smícháme s paprikou a přidáme brambory, osolíme. Při mírném podlévání dusíme do poloměkka. Přidáme flíčky a zvolna dodusíme bez dalšího podlévání ( nesmí vzniknout kaše). Vepřové kotlety na krajích nařízneme (aby se nekroutily), naklepeme, osolíme, opepříme, obalíme v hladké mouce a prudce opečeme na zbytku sádla po obou stranách. Osmažíme také nadrobno nakrájenou slaninu. Na talířích přikryjeme kotlety směsí brambor a flíčků tak, aby vyčnívala kost. Posypeme dozlatova osmaženou slaninou (mohou být i škvarky). Přidáme i vypečený tuk.

Podáváme se zeleninovým salátem.

Příprava flíčků:
100 g polohrubé mouky,
1 vejcetrochu oleje nebo sádla

Ze surovin připravíme nudlové těsto a z něj vykrájíme nepravidelné flíčky. Necháme oschnout a uvaříme v osolené vodě.

autor: odborník

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.