Fandit hokeji, férově posnídat a oslavit Den matek - o víkendu na Vysočině nebudete zahálet

9. květen 2024, aktualizováno

O víkendu můžete na Vysočině férově posnídat, sledovat rytířský souboj, slavit Den matek a taky fandit hokeji. To není zdaleka vše! Vybírejte z našich víkendových tipů.

PÁTEK

Den otevřených dveří pořádají v Senior centru v Chotěboři. Mezi 10. a 17. hodinou se mohou návštěvníci seznámit s chodem domova, prohlédnout si vnitřní i venkovní prostory, tělocvičnu, kadeřnictví a společné místnosti. Akce je určena pro širokou veřejnost, zájemce o služby centra i zájemce o zaměstnání.

V neděli se slaví Den matek, a ten si už v pátek také připomenou ve Velkém Meziříčí. Květina pro mámu je akce, kterou DÓZA SVČ pořádá už tradičně, aby všichni mohli poděkovat a poblahopřát všem maminkám k svátku. K vidění na pódiu budou vystoupení členů hudebních a tanečních - pohybových kroužků, v předsálí se představí děti z kroužku Šachy a Grafika. Nebude chybět výstava výrobků z tvořivých, rukodělných kroužků. Začíná se v 15 hodin v Jupiter clubu.

Divadlo Měřín

Svátek matek můžete s předstihem oslavit v pátek v podvečer také ve Žďáře nad Sázavou, a přitom také podpořit žďárské rodinné centrum Srdíčko. V 18:00 hodin se bude v Městském divadle hrát benefiční muzikál ABBA RETROHRÁTKY. Ožije v podání herců z Divadelního spolku Rozsochy a je plný pohody, slunce, humoru a nesmrtelných hitů skupiny ABBA. Výtěžek ze vstupného poputuje rodinnému centru Srdíčko.

Po stopách jihlavských legend a pověstí je název komentované vycházky, kde se účastníci dozvědí více o tom, proč má Jihlava ve znaku zrovna ježka, jak sv. Martin navštívil Jihlavu, o vzpouře jihlavských žen proti mužům kvůli dobové módě a vzniku legendárního místa hostince U Trucbáby, o ohnivém Švédovi, který se prochází po hradebním parkánu, nebo o strážcích štol permonících. Sraz je v 16 hodin u Brány Matky Boží.

Fotbal proti rasismu míří na Vysočinu. V pátek a v sobotu pořádá koncerty a fotbalové zápasy v Rohozné na Jihlavsku. Jde o 16. ročník, který se poprvé pořádá v Rohozné u Jihlavy v krásném prostředí přírodní památky Čeřínek. V pátek od 20 hodin koncerty kapel Interpunkce, Helter Skater nebo Kabal, v sobotu pak od rána fotbalové zápasy a v 16 hodin znovu další koncerty. 

Sport si užijí i fanoušci v Havlíčkově Brodě. Promítání hokejových zápasů právě probíhajícího MS v ledním hokeji na velké plátno chystají v klubu OKO až do 25. května. Tento víkend se bude promítat: 10.5. - 20:20 - ČESKO / FINSKO a 11.5. - 20:20 - NORSKO / ČESKO

MS v hokeji v klubu OKO

SOBOTA

Jarní trh a farmářský trh se koná společně na Vratislavově náměstí v Novém Městě na Moravě v 8:00 - 12:00 hodin. Svěží jarní sortiment, originální rukodělné výrobky a spoustu dobrot na jednom místě nabídne doprovodí od 9:00 hodin Dechový orchestr Z-Ušáci.

Férovou snídani můžete navštívit v parku Stromovka v Humpolci v sobotu od 10 do 13 hodin. Myšlenka Férové snídaně je velmi prostá: sejděme se v parku v našem městě se známými, sousedy, kamarády nebo rodinou a společně posnídejme fairtradové a lokální suroviny.Světový den pro fair trade znamená, že každý může projevit zájem o téma spravedlivého obchodu a odpovědné spotřeby.

V centru EDEN v Bystřici nad Pernštejnem pořádají pravidelný Den koní a rytířský turnaj. V turnaji na koních uvidíte napínavé klání, jezdeckou dovednost rytířů nejen v klasickém prstencovém turnaji, ale i spoustu nezvyklé podívané – výbuchy, oheň, pyroefekty. Nechybí velkolepé dřevcové klání, při němž se rytíři ze sedel vyrážejí. Přítomni budou také koně všech barev a plemen, kteří vystoupí ve volnosti, barokní ukázce s frískými koňmi, nebo ve španělské ukázce s Pura Raza Española. Pro děti bude k dispozici svezení na koni a oslíkovi, svezení v kočáře. Zlatým hřebem dne bude Rytířský turnaj od kaskadérské společnosti Štvanci. Otevřeno je od 9:30 do 17:30, ukázky jezdeckých disciplín budou probíhat od 11:00 hodin.

11. květen je letos také Dnem otevřených mlýnů. K prohlídce zve například mlýn Dašov na Třebíčsku (viz plakátek), dále je otevřen Chadimův mlýn v Horních Dubenkách. Smyslem akce je přiblížit zájemcům jeden z nejvýznamnějších vynálezů lidstva a vytvořit z nich místo k setkávání a povídání, jako tomu bývalo dříve. Otevřeno je od 10 do 16 hodin a vstup je zdarma.

Den otevřených mlýnů

huti Jakub v Tasicích na Ledečsku zvou na živou výrobu skla. Od 10:00 do 17:00 hodin si můžete prohlédnout nejen výrobu skla, ale také zajít na prohlídku sklárny s průvodcem, a to v těchto časech: 10:00, 11:00, 12:00, 13:00, 14:00, 15:00 a 16:00 hodin. Upozorňujeme návštěvníky, že mezi 12.00 až 13.00 hodinou bude technická výrobní přestávka na sklářské peci.

Dětské prohlídky kaple Panny Marie Bolestné pořádají v Kámeně u Pacova. Děti se poutavou formou aktivně zapojí a seznámí se s historií a osudy kaple. Prohlídky se budou konat v 11:00 a 13:00 hodin a jsou určeny především pro děti od 7 do 12 let.

Sportovní den s armádou můžete zažít v Náměšti nad Oslavou. Akce se koná v rámci charitativního projektu Běh pro válečné veterány na podporu Vojenského fondu solidarity, a to na louce pod Penny od 10:00 do 12:30.

Na programu jsou:

běžecká trasa pro děti a dospělé

dětské sportovní soutěže

ukázka pozemní vojenské techniky

ukázka zbraní

ukázka výcviku služebních psů

MUSADO (bojové umění)

Občerstvení: Vojenský guláš z polní kuchyně

Pokud máte ve sklepě nebo na půdě starý kočárek, můžete jej přivézt ukázat na sraz historických a retro kočárků ve Velkém Meziříčí na náměstí. Pokud žádný nemáte, nevadí, přijďte alespoň okouknout sbírku kočárků, zavzpomínat na své dětství nebo dávné časy ještě daleko předtím. Začíná se ve dvanáct hodin.

Znovu je tu Roštejnský hodokvas. Hrad Roštejn ožije mezi 13. a 22. hodinou atmosférou středověku. Hodokvas pořádá skupina Novus Origo od roku 2012 a návštěvníkům nabízí historické tržiště, v odpoledním programu šermířská představení, tanečnice, kejklíře nebo ukázky zbraní. Večer akci zakončí ohňová show. Výtěžek z akce poputuje již tradičně organizaci Debra ČR, která pomáhá lidem s nemocí motýlích křídel.

A pro dobrou věc můžete udělat ještě něco – vylézt v Humpolci na dvě rozhledny a tak podpořit nadační fond Bernard. V sobotu od dvou hodin odpoledne je v plánu trasa startující ze hřiště národní házené v ulici Jindráčkové směrem na rozhlednu na pivovarském komíně, odtud na druhou rozhlednu na věži hradu Orlík. Tempo je na každém, může se jít, běžet, sprintovat, důležité je jen projít kontrolními body a dorazit zase zpět do házenkářského areálu. Orientační délka trasy je 5 km.

Kategorie:

  • Závodníci – startují v rozestupech.
  • Výletníci – rodiny, přátelé, kolektivy… startují po skupinkách.

Sportovat se bude i v Třebíči, kde se zapojí do akce Sobota v pohybu, která se koná na Karlově náměstí. Kromě představení různých sportovních organizací a tanečních souborů zde pořádají také 1. ročník Běhu Třebíčí. Ve 14:00 hodin budou zahájeny dětské závody a hlavní závod odstartuje ve 14:30 na horní straně Karlova náměstí před Tourist Pointem. Na účastníky hlavního závodu čeká hravá členitá trať vedená historickým centrem města.

Župní sokolský slet chystají v Přibyslavi od 15 od 19 hodin. Bližší informace na plakátku.

Sokolský slet v Přibyslavi

Na Zámečku v Petrkově se koná od půl čtvrté odpoledne slavnostní koncert barokní hudby Echo fidèle. Zahraje Jana Semerádová na flétny a Jan Krejča na theorbu a barokní kytaru. Zazní skladby J.-B. Lullyho, M. Marasie, M. de Lamberta a dalších. Při návštěvě zámečku jsou přístupny také výstavy: Auvergne / krajinou Henriho Pourrata autora Miloše Doležala a od Františka Nárovce je to výstava Překladatel Jiří Reynek, a do třetice Světelnou brázdou – obrazy a objekty Vladimíra Hanuše.

V sobotu 11. května 2024 v kostele sv. Markéty v Jaroměřicích nad Rokytnou, barokní perle Vysočiny, zazní unikátní literárně-hudební duchovní kompozice nazvaná podle Komenského díla Labyrint světa a ráj srdce. Kompozice je upravená pro varhany a recitátora. Vystoupí herec a moderátor Marek Eben s varhanním doprovodem Michaely Káčerkové. Labyrint světa a ráj srdce je dílo s nadčasovým poselstvím, kterému ani po téměř čtyřech stech letech čas neubral nic z jeho aktuálnosti. Program začíná v 17 hodin.

Kulturák v Novém Městě na Moravě zve na sobotní představení Proton!!! Jde o jevištní rozhlasovou reportáž o objevu zapadlé ostravské kapely PROTON, která byla umlčena těsně předtím, než se stala slavnou. V příběhu zapomenuté hudební legendy je připomenuto i nevídané množství osudů současných hudebníků. Hraje divadlo Vosto5, režii má Ondřej Cihlář, hrají Ondřej Bauer, Ondřej Cihlář, Jiří Havelka/Robert Mikluš, Tomino Jeřábek, Petr Marek, Petr Prokop a Bára Mišíková. Představení začíná v 19 hodin.

Proton!!!

NEDĚLE

Městské kulturní středisko Beseda v Moravských Budějovicích pořádá Den matek. Od 15 hodin ve velkém sále vystoupí děti z mateřských škol - Fišerova, Husova, Šafaříkova, dále DDM Budík - Tancujeme pro radost s Kristýnou a Ivou, dětský pěvecký sbor Rolnička, TJ Sokol MB – Rytmus, Prosi aerobic TEAM MB a nakonec zazní i flamenco v podání Sundari Crew. Dámská móda, ochutnávka zdravých dobrot, dílničky, fotografie, malování ne obličej i herní koutek pro děti.

Bleší trh v Polné
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.