Dovolená jinak? Zkuste společný tábor rodičů s dětmi

7. červenec 2023

Většina rodičů bere letní tábory dětí jako možnost, jak si aspoň na nějaký čas odpočinout od potomků. Někteří ale na tábory vyráží společně s nimi. Jak to na takových táborech chodí?

„My to máme udělané tak, že dopoledne mají rodiče jiný program než děti. My je rozdělíme. Celotáborovou tematickou hru máme odpoledne, ale dopoledne rodiče mají workshopy, soutěže a podobně a o děti se starají vedoucí,“ říká organizátor táborů pro rodiče s dětmi Tomáš Jakoubek.

Jak to začalo

Nápad pořádat tábory nejenom pro děti, ale i rodiče vznikl v rodinném centru Rosa v České Třebové, kde se přes týden scházely maminky s dětmi. „Řekly si, že by mohly o prázdninách udělat delší setkání a z toho se vyvinul tábor. Postupem času nám děti vyrostly, některé maminky, které jezdily jako účastnice, už jsou vedoucí a velké děti už s námi pomáhají tábor organizovat,“ popisuje Tomáš Jakoubek.

Letní tábor

Benefitem podobných táborů je určitě trávení společného času s rodiči. „I to, že jsou někde mimo domov, nebo místo, kde to znají.  Musí spolu nějak spolupracovat i v rámci té celotáborové hry, domluvit, co udělají rodiče, co děti.“

Sto rodičů, sto názorů na výchovu

Co rodina, to jiný způsob výchovy, a děti si toho samozřejmě všímají. „Občas to tak bývá, že někdo prohlásí ale mami, proč my nemůžeme a oni támhleto, a pak je to hlavně na těch rodičích, že si to musí u dětí obhájit a vysvětlit, jak a proč to je.“

Čtěte také

Jedna věc je obhájit si způsob výchovy u dětí, druhá před ostatními účastníky tábora. Nedochází k výměně názorů mezi samotnými rodiči? „Myslím, že to je o nastavení těch rodičů, řada z nich s námi jezdí dlouhé roky a už se znají. Na začátku tam něco bylo, ale ta parta, co s námi jezdí, je teď už v pohodě,“ dodává Tomáš Jakoubek. Vítáni jsou samozřejmě i noví účastníci táborů rodičů s dětmi, i když pro velký zájem není snadné se na ně dostat.

Jinak na táboře rodičů s dětmi probíhá vše klasicky, jako na každém jiném táboře. Spí se v chatkách, večer nechybí kytara a oheň. „Ráno rozcvička, nějaká snídaně, obědy, večeře, svačiny, to všechno tam bývá. Navíc rodiče mají krásnou povinnost a to je služba v kuchyni,“ dodává Tomáš Jakoubek s tím, že na každém táboře nechybí profesionální kuchař, který kuchyň vede.

A jaké jsou ohlasy na společné tábory rodičů s dětmi? „Rodiče se každý rok ptají, jestli bude další tábor,“ uzavírá Tomáš Jakoubek.

Spustit audio

Související