Jak vybrat letní tábor, kde se bude dítě cítit dobře?

27. březen 2018

Letní prázdniny jsou pro školáky jedním z nejhezčích období v roce. Pro rodiče, kteří mají většinou jen čtrnáctidenní dovolenou, je to spíš starost. Variantou, jak zajistit pro další týdny vhodný dohled nad dětmi a aby se nenudily, je příměstský, nebo pobytový letní tábor.

O tom, jak dobře vybrat, jsme si povídali s Janou Kovaříkovou ze Scio. „Už začátkem jara je vhodná doba na shánění, protože jako první se většinou hlásí pravidelní, ostřílení táborníci. Pro nováčky tak zbývá jen málo volných míst. Pokud je vaše dítě úzkostlivé, v mnoha věcech ještě nejisté, volte raději ze začátku příměstský tábor. U pobytového je vhodný jednotýdenní termín, nikoliv delší.“ Zajímejte se o historii tábora a jeho reference.

Nepodceňujte názor dítěte

Nechte své dítě spolurozhodovat o tom, který tábor je pro něj nejlepší, s pocitem, že si vybralo samo. Podle jeho nátury a zájmů zvolte tak, aby tábor vyhovoval i programově.

Skvělý zážitek nebo noční můra? Letní tábor vybírejte pečlivě

Dětský tábor na Divokém západě

Proč poslat dítě na tábor? Naučí se tam samostatnosti, ohleduplnosti a týmové spolupráci. Prohloubí své dovednosti a znalosti. Oddychne si od televize a počítače. Zvýší se jeho odolnost vůči životním těžkostem. Jak vybrat správný tábor konkrétně pro vaše dítě?

„V dnešní době jsou nejoblíbenější ty technické, kde se děti učí programovat, nebo stříhat videa. Někdo naopak upřednostňuje tábory ve stanech na zelené louce, kde při zachování požadovaných hygienických standardů, bude komfort jen minimální. Oblíbené jsou i programy s hudebním zaměřením,“ popisuje Jana Kovaříková.

Pamatujte, že vše zásadní stojí na organizátorech, kteří by měli vašim potomkům zajistit 24 hodin bezpečí. V případě, že nastanou zdravotní komplikace, nějaký úraz, na místě by měl být zdravotník. Pokud to není přímo lékař, musí mít školení od MŠMT, nebo certifikát na zdravotnické kurzy. Často jezdí i diplomované zdravotní sestry. Táborový vedoucí na rozdíl od zdravotníka nemusí být vyškolený. Výhodou je, že ti, kteří mají školení akreditované od MŠMT, dostávají na táborové aktivity příspěvky.

Co všechno zahrnuje cena tábora?

Nic není zadarmo, takže než z vaší kapsy pustíte nějakou tu korunu, zajímejte se o konkrétní položky, které zahrnuje celková cena tábora.  Ohlídejte si, jestli děti v souvislosti s táborovým programem nebudou mít žádné další výdaje. Zeptejte se, zda jsou v ceně zahrnuty případné vstupy na koupaliště, do památek, doprava při celodenních výletech, nebo půjčení potřebného vybavení.

Pečlivě zhodnoťte i obsah zavazadla, s kterým děti na tábor vyšlete. Vhodné je starší oblečení, které mohou zničit, nebo ztratit. U mladších ročníků přibalte nadepsané pohledy s vaší adresou a poštovními známkami. Naopak vhodné nejsou tablety a mobily, velký obnos peněz, ani hromady sladkostí.

autor: Věra Říhová
Spustit audio