Dnes je to přesně 30 let od objevu relikviáře sv. Maura. Vedlo k němu detektivní pátrání

5. listopad 2015

Třicet let uplynulo letos od znovuobjevení relikviáře sv. Maura na státním hradu a zámku v Bečově nad Teplou na Karlovarsku. Stalo se tak 5. listopadu 1985.

Tato románská památka je považována za druhou českou nejvzácnější památku po korunovačních klenotech. V České republice neexistuje žádná podobná tohoto okruhu. Je o to zajímavější, že se k ní váže velice pohnutý osud.

„Poslední rod vlastnící bečovské panství relikviář sv. Maura ukryl do nejstarší části areálu, do hradní kaple,“ připomíná Alena Švehlová ze správy bečovského hradu zámku.

„40 let o té památce nikdo nevěděl. Až v roce 1984 přišel záhadný americký obchodník s výhodnou nabídkou čtvrt milionu dolarů za nějakou památku, která je v Československu uschována. Rozjelo se pátrání, které vyústilo 5. listopadu 1985 v objevení relikviáře sv. Maura,“ říká Švehlová.

S nálezem relikviáře je spojené jméno Františka Maryšky. Byl velitelem pátracího týmu, který v Bečově tento skvost z pod podlahy hradní kaple vyzdvihl.

„My jsme ten relikviář hledali devět měsíců a usilovně jsme sbírali informace, které nás dovedli až na Bečov. Když jsme odhrnuli suť a viděli ten relikviář, tak to byl úchvatný pocit a těžko se to popisuje,“ vzpomínal před lety Maryška.

Vyzdvižení relikviáře provázela také zajímavá příhoda. „Právě tehdy bylo špatné počasí a kupodivu na listopad se zablesklo a zahřmělo. A to se ještě jednou opakovalo,“ vzpomíná tehdejší kastelán Karel Macek.

I přestože se jednalo o klenot nevyčíslitelné hodnoty, nebylo s ním nakládáno, jak by si býval zasloužil. „Byl v docela slušném stavu. Ale tím, že byl uložen nevhodně a dlouho se nevědělo, co s ním, tak velmi zchátral,“ připomněl před lety František Maryška.

Původní schránka relikvíáře sv. Maura

Trvalo dlouhých 10 let, než tým restaurátorů včele s Andrejem Šumberou dal relikviáři sv. Maura současnou podobu. „Ten relikviář měl dva hlavní, stěžejní problémy. To bylo totální zničení dřevěného jádra a ze samotné výzdoby bylo nejnáročnější rekonstrukce jednotlivých sošek apoštolů,“ popisuje Šumbera.

Relikviář čítá 3 tisíce dílů zlatnické výzdoby. „Jsou tam broušené kameny, tepané sošky, tepané reliéfy a pak jsou tam velké křišťály umístěné na hřebeni,“ uzavírá Andrej Šumbera.

Restaurování této národní kulturní památky, které nemá ve světě obdoby, si vyžádalo 8 milionů korun. Kriminalista František Maryška se dnešního výročí bohužel nedožil. Zemřel náhle 22. prosince loňského roku.

Spustit audio