Dlažba dokončené pěší zony v Chebu už má "patinu"

25. listopad 2009
Tento pořad

Centrum příhraničního Chebu připomíná staveniště. Hlavní městská třída se ale pomalu jistě mění v moderní pěší zónu. Její první část už je hotova. A přestože si ji pochvaluje laická i odborná veřejnost, musí radnice řešit první problémy. Akci sleduje Zdeněk Trnka.

Na dokončené první části rekonstruované pěší zóny v Chebu už jsou osazeny i první stromy. Dřeviny, které by odpovídaly požadavkům architektů, koupilo město v Belgii a s jejich dovozem se čekalo až na konec vegetačního období. Vybráno bylo pět platanů javorolistých, které mají rozložitou korunu, a šest okrasných hrušní, jež jsou naopak typické úzkou kuželovitou korunou. Některé ze stromů budou navíc osvětleny, což má společně se světelnými sloupy vytvářet zajímavé světelné efekty, aby světlo co nejvíce podpořilo atmosféru bulváru. Stejné druhy stromů se příští rok objeví také v druhé části pěší zóny, kde se nyní na rekonstrukci pracuje. Tato etapa má plánované dokončení příští rok v červnu.

Oprava pěší zóny, která začala na počátku letošního roku, je jednou z největších investic města za poslední roky. Má stát přes 140 milionů Kč. Definitivně bude včetně okolních ulic hotova v roce 2011.

autor: zdt
Spustit audio