Devátý babybox v Česku je v Sokolově

2. červen 2008
Tento pořad

V pořadí devátý babybox pro nechtěné a odložené děti v ČR začal fungovat v Sokolově. Zařízení je umístěno na zdi zdejší nemocnice a matky v nouzi je mohou využít k odložení dítěte. Takzvané Baby boxy teď fungují v devíti městech republiky a zachránily už 12 dětí. Zdeněk Trnka se na novou sokolovskou schránku zeptal ředitelky nemocnice Věry Procházkové.

První schránka byla zprovozněna před třemi roky klinice GynCentrum v pražském Hloubětíně. Jubilejní desátý český baby box bude otevřen v závěru června v severočeském Liberci a na řadu ještě přijdou další

Důvod, proč právě Sokolov, je jasný - v posledních několika letech tu byly dvě odložené děti. V červnu 2003 objevil zřízenec chlapečka před centrální laboratoří nemocnice, loni v listopadu našly sestry odloženého novorozeného chlapečka na chodbě nemocnice. Sokolovský babybox je vůbec prvním na západě Čech. Náklady na jeho vybudování dosáhly 250ti tisíc.

Logo

Instrukce u babyboxu jsou v Sokolově v češtině, němčině a ruštině, doprovodná informační kampaň je například i v ukrajinštině. Cizinky, hlavně ukrajinské ženy, když v Česku otěhotní, mají nelehkou situaci. Bojí se do nemocnice i když jsou tu legálně, natož, když tu legálně nejsou.

Uložení dítěte do babyboxu je zcela anonymní a také beztrestné. Trestné je ohrožení dítěte, a to uložení do baby boxu není. Babyboxy jsou schránky o velikosti 100 na 60 centimetrů a hluboké 50 centimetrů. Váží 150 kilogramů, jsou vytápěné a napojené na signalizaci, která lékařům ihned oznámí otevření dvířek.

autor: zdt
Spustit audio