Chci naslouchat všem, říká nový ministr zemědělství Marek Výborný

10. červenec 2023

Jak těžké bylo rozhodování, zda přijmout ministerský post? V čem vidí největší problémy zemědělství? A nevadí, že není odborník na dané odvětví? O tom mluvil nový ministr zemědělství Marek Výborný.

Marka Výborného prý nikdy nenapadlo, že by se někdy mohl stát členem české vlády jako jeho otec, bývalý ministr obrany Miloslav Výborný. „S nadsázkou někdy říkám, že jsem takový homo politicus. Vyrůstali jsme v rodině, kde se o politice mluvilo, mě to bavilo poslouchat, ale profesně jsem zvolil dráhu pedagoga, je to povolání mého srdce a věřím, že se k tomu vrátím,“ říká Marek Výborný.

Složité rozhodnutí

Zda přijme funkci ministra zemědělství, prý Marek Výborný pečlivě zvažoval. „Už jenom proto, že nejsem odborník na zemědělství. Vedl jsem o tom důležité rozhovory, kde si člověk uvědomí, že není klíčové, aby ministr byl odborník. Ministr musí umět řídit ministerstvo, manažersky. Musí být taky schopný komunikovat. A nakonec jsem si zpětně uvědomil i na svém taťkovi, že to platí. On se v roce 1996 stal ministrem obrany a přivedl Českou republiku na práh vstupu do Severoatlantické aliance. A nikdy neměl s obranou nic společného.“

Marek Výborný (KDU-ČSL)

Cílem dobrého manažera je nalézt konsenzus. V tomto směru čeká ministra Výborného nesnadný úkol. „Zemědělská veřejnost je velmi roztříštěná, vztahy nejsou úplně idylické. Ono se tam hraje o velký balík dotačních peněz, a máme nastavenou nějakou zemědělskou politiku. Mám tu zkušenost, že vždy je nespokojenost. Buďto to vadí těm, kteří mají velká družstva, nebo těm, kteří mají malá družstva. Ale je to o komunikaci. Chci naslouchat skutečně všem.“

Problémy zemědělství

A právě komunikace ze strany ministerstva byla považována za nedostatečnou. V tomto směru už Výborný vidí zlepšení. „Ještě před svým jmenováním jsem se sešel se všemi klíčovými nevládními zemědělskými organizacemi. V těch schůzkách pokračuji i tento týden a věci chci řešit společně. Nehájím zájmy ani malých, ani středních nebo velkých organizací, mě jde skutečně o české zemědělství, abychom se dokázali dohodnout ve prospěch českého zemědělce a také samozřejmě spotřebitele,“ dodává Výborný.

Jako jeden ze zásadních problémů vnímá Výborný i rozbujelou byrokracii. „Není nic horšího, než když je zemědělec zavalen papíry a nemá čas se věnovat poli. Postupně se nám daří resort digitalizovat. Podařilo se využít družicový systém na snímkování polí, aby zemědělec nebyl obtěžován na místě. U náhrad za sucho máme propojené systémy s hydrometeorology, kde přesně vidíme dané množství srážek, z čehož se dá vypočítat, zda sucho bylo extrémní a zemědělec má právo na náhrady,“ uvádí Výborný příklady zlepšení.

Spustit audio

Související