Český les má jako první chráněná oblast stanoviště na tříděný odpad

13. květen 2010

V České republice v současné době téměř neexistuje třídění odpadu v národních parcích a chráněných krajinných oblastech. V tomto směru unikátní projekt odstartovala chráněná krajinná oblast Český les, kde jsou včerejška první dvě stanoviště s nádobami na třídění odpadu. Nacházejí se na turisticky velmi využívaných parkovištích u Capartic a Lískové na Domažlicku. Více informací zjišťovala přímo v Caparticích Monika Zettlová.

Náklady na projekt byly 300.000 korun, stejná částka je připravená na pokračování projektu v dalších lokalitách. Podobná místa by se měla objevit v opačné části CHKO - u Přimdy a Lesné na Tachovsku

Nádoby na plasty, sklo a papír jsou v speciálních dřevěných domcích, v oddělené části je i stůl a lavice k posezení. Nechybí informační tabule se zásadami třídění odpadu v češtině a vzhledem k blízkosti hranice i v němčině.
Nezbývá než doufat, že obě sběrná místa, v Caparticích i v Lískové na Domažlicku, budou turisty motivovat ke sběru a třídění odpadu a že se tak sníží množství odhozených odpadků v této části Českého lesa.

autor: čer
Spustit audio