Brána jihozápadních Brd má turistům rozhodně co nabídnout

26. červenec 2021

Město Spálené Poříčí na jižním Plzeňsku bývá označováno za bránu jihozápadních Brd. Lze odtud vyrazit přímo do naší nejmladší chráněné krajinné oblasti, nebo je možné zůstat ve městě a kochat se zdejšími památkami a zajímavostmi.

Náměstí Spáleného Poříčí

„Pro toho, kdo chce strávit den ve městě, nabízíme spoustu zajímavých věcí. Například zámek, ve kterém je malá národopisná expozice, špejchar Ve Dvoře, kde je rozsáhlá expozice o Brdech a kde je hlavním tahákem galerie kresleného humoru Jiřího Wintera Neprakty, která je u nás umístěna jako jediná stálá expozice jeho kreseb na světě,“ uvedla vedoucí infocentra ve Spáleném Poříčí Ivana Paseková.

Název města Spálené Poříčí oslavil v loňském roce rovných 400 let: „Původně jsme se jmenovali Poříčí, jako místo vzniklé u řeky. V roce 1620 bylo město vypáleno císařskou armádou generála Buquoye, která pak svedla vítěznou bitvu na Bílé hoře. Požár byl tak veliký, že dal městu jméno Spálené Poříčí,“ osvětlila původ názvu města vedoucí infocentra.

Plzeň a Brdy jsou dle slov Ivany Pasekové od loňského roku také propojeny cyklotrasou číslo 315, takzvanou Brdskou magistrálou, která vede právě přes Spálené Poříčí.

„Jsme krásné východisko například pro známé Padrťské rybníky, je to od nás pohodovou cyklistickou trasou zhruba 12 kilometrů. Nemůžeme zapomínat ani na jižní Brdy, které jsou opravdu krásné. Jedná se o Třemšínsko, oblast brdské osmistovky Nad Maráskem je velmi pěkná, jsou tam kamenná moře, studánky, a možná že to je oblast, která leckoho překvapí svou krásou a nedotčeností,“ řekla Ivana Paseková.

Všechny potřebné informace najdou turisté v krásném infocentru, roubené stavbě z 18. století, které se nachází přímo nad kostelem sv. Mikuláše na horní straně náměstí.

Vzdálenost od Plzně: cca 30 km

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio