Bohumil Hrabal neidylický. O mezinárodní konferenci v Nymburce je velký zájem mezi odborníky i laiky

23. duben 2024 13:00

V Nymburce se bude konat od čtvrtka do soboty (25. - 27. 4.) mezinárodní konference „Bohumil Hrabal neidylický“. Připomene 110. výročí od jeho narození. Akce je určená pro všechny zájemce o život a dílo spisovatele Bohumila Hrabala. Vstupné je zdarma.

Na konferenci, o kterou je velký zájem od studentů až po seniory a od laiků po akademiky, přiblíží znalci Hrabalova díla z celého světa neidylickou rovinu jeho románů, novel i povídek a poezie.

„Chtěl jste bejt prokletej básník a oni z vás udělali socialistickýho realistu.“ Tato věta z doslovu ke sbírce povídek Poupata vystihuje podstatu vnímání celého díla Bohumila Hrabala. V idylickém oparu přiživeném jak viděním některých filmařů, tak i zkratkovitým přístupem části interpretů jeho textů, se ztrácí zásadní Hrabalův rozměr. Cílem konference je proto hledat a nalézat pozapomínaný obraz Hrabalova díla.

„Sjednocujícím tématem by mohla být určitá neidyličnost Hrabalova díla, jeho filozofický přesah a zakotvení, ale též jeho ironizující vztah k historickým událostem a v první řadě k sobě samému,“ uvádí Jakub Češka z Fakulty humanitních studií UK, který je garant programu konference.

Hrabalova chata v Kersku

Konference proběhne v nymburském Kině Sokol a přístupná bude po registraci i širší veřejnosti – v návaznosti na kapacitu kinosálu. Na akci, které se zúčastní také znalci nebo překladatelé Hrabalových knih z Francie, Japonska, Německa či Polska, naváže doprovodný program. Jeho součástí bude například komentovaná literární procházka Nymburkem nebo exkurze do Kerska.

Na akci se podílejí Fakulta humanitní studií UK, Evangelická teologická fakulta UK a Ústav dějin a archiv Univerzity Karlovy.

Více informací na webu konference.

autor: JMys
Spustit audio