Vařím v ateliéru, maluju v kuchyni. To je značka designového porcelánu Jitky Tomanové

15. srpen 2023

Ilustrace a dekorování vintage nebo karlovarského porcelánu. To je obor, ve kterém už několik let úspěšně podniká výtvarnice Jitka Tomanová. I přesto, že jako vystudovaná psychoterapeutka neměla žádné výtvarné vzdělání a zkušenosti.

Každý kousek porcelánu je ručně dekorován autorskými motivy. V nabídce najdete výhradně karlovarský nebo vintage porcelán. Historie karlovarského porcelánu začíná v 18. století a toto je jeho současné pojetí. Vintage kousky jsou úlovky z blešáků a půd. Jsou vycíděny, ručně dekorovány a následně vráceny do kuchyní.

S podnikáním začala ve svých 28 letech

Rok 2015 byl pro ní zlomový v oblasti kariéry i osobního života. Pod heslem všechno nebo nic se rozhodla změnit vše. Odešla z pozice manažerky coworkingového centra, odstěhovala se z Prahy do Karlových Varů a do podnikání skočila rovnýma nohama.

„Vždy jsem si chtěla zkusit pracovat na sebe a měla jsem dojem, že čím dříve to zkusím, tím lépe. Připouštěla jsem si možné fiasko, ale nikdo na mně v té době nezávisel a mám skvělé rodinné zázemí, tak jsem se to rozhodla risknout,“ říká Tomanová.

Práce jí baví natolik, že nepřestala ani se dvěma malými dětmi

Podnikání jí podle svých slov přineslo především kontakty a možnosti skvělé spolupráce s různými subjekty. Zlepšuje se v time managmentu a více přenechává odborné úkony odborníkům, například účetnictví nebo programování e-shopu.

„Můj sen je spíše sen Jitky-výtvarnice než Jitky-podnikatelky. Moc ráda bych se naučila pracovat s porcelánem jako takovým. Vyrábět svoji vlastní řadu porcelánu. Ale je to alchymie a času je velice málo, tak se zatím držím ilustrací a dekorování,“ vysvětluje Jitka Tomanová.

A v čem se odlišuje od konkurence? „Moje kresby jsou specifické, moji zákazníci je poznají a oblíbili si je. Pro moji tvorbu je určující upcykling a podpora lokálního trhu,“ dodává úspěšná podnikatelka.

Ani neziskové projekty a dobrovolnictví jí nejsou cizí. Spolupracovala například s Nadačním fondem Klokánek, darovala porcelán projektu Nádech, podporující samoživitele, nebo vedla výtvarný workshop v domově pro seniory. „Přijde mi samozřejmé aspoň malým dílem pomoci a zapojit se do neziskového sektoru. Možná za to může mé původní vzdělání,“ uzavírá svůj podnikatelský příběh Jitka Tomanová.

Spustit audio

Související