Vystudoval elektrotechnickou fakultu, dnes vyrábí nábytek na zakázku

23. leden 2023

O svůj podnikatelský příběh,  který začal již na střední škole, se s námi podělil Zdeněk Votípka. Od útlého věku byl s bratrem veden k tomu koukat zkušeným pod ruku a umět si poradit.

Jeho otec začínal s podnikáním v době, kdy mu bylo cca 13 let. Hodně je naučila rekonstrukce rodinného domu a společná výstavba první výrobní haly. Postupné zapojování do rodinného podnikání probíhalo už při střední škole. Naplno jej firma vytížila zhruba rok po ukončení vysoké školy.

Zdeněk Votípka vyrábí a montuje interiérové prvky jako nábytek, vestavné skříně, kuchyňské linky. Pro hotelové provozy je to pokojový nábytek, vybavení restaurací a kaváren. Pro stálé zákazníky provádí i servis v podobě oprav nábytku. Nemalou částí zakázek je atypická výroba z nerezové oceli a hliníku. V poslední době také vyrábí montované celoskleněné příčky pro bazénové provozy a tělocvičny.

Rodinné podnikání není snadné

Začátky firmy lehké nebyly. Především do doby než byla vybudována základna stálých zákazníků. Rodinné podnikání není, podle slov Zdeňka Votípky, jednoduché v žádné fázi.

Podnikání mu ale také mnohé dalo. Učil se od zkušenějších, spolupracoval na společných projektech s otcem a bratrem. Určitou komplikací je také geografická blízkost k Německu. Ta totiž způsobuje odliv řemeslníků.

Od konkurence je odlišuje osobní přístup, kvalita a přiměřená cena

Zdeněk Votípka se snaží dlouhodobě podnikat tak, aby zbytečně jeho firma nezatěžovala životní prostředí. Snižuje energetickou náročnost, výrobní hala je kvalitně zaizolovaná a již od roku 2015 provozuje jednu dodávku s čistě elektrickým pohonem.

Od konkurence se podle svých slov odlišuje především osobním přístupem. „Hlídáme kvalitu provedení, nabízíme přiměřenou cenu. Neznám žádnou firmu, která by byla schopna hotelu nabízet tak širokou škálu oprav a servisu zařízení,“ říká Votípka.

„Myslím, že málokdo je schopen nabídnout kombinaci našich dvou oborů pod jednou střechou. Snažíme se držet krok s aktuálním vývojem v našem oboru,“ dodává na závěr podnikatel.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.