Zvýšení poplatků za odpad vrací Železná Ruda místním obyvatelům formou daru

18. leden 2022 20:17, aktualizováno

S počátkem roku se často skloňuje slovo zdražování. Zdražuje se voda, energie, potraviny a různé poplatky. Třeba v Železné Rudě se letos poplatek za svoz odpadů zvýšil o 800 korun na osobu. Ve výsledku se ale pro místní lidi, tedy ty s trvalým bydlištěm, vůbec nic nemění. Navýšení jim totiž město vrací formou daru.

„V letošním roce jsme odpad zdražili, a to na tisíc korun za osobu. Zdražení se však reálně dotkne jen majitelů víkendových apartmánových bytů. Místní obyvatelé od nás získali dar ve výši osmi set korun na udržení života tady na Železnorusdku, tudíž zaplatí jen dvě stě korun za svoz odpadu jako v minulém roce,“ uvedl starosta Železné Rudy Filip Smola s tím, že odpuštění poplatku formou daru pro občany je proto, že není možné, aby ve vyhlášce o poplatcích za svoz odpadu byly uvedeny různě diferenciované ceny pro místní a pro přespolní.

Návrh města na zavedení různých výší poplatku totiž zamítlo ministerstvo vnitra. „Proto jsme výši poplatku navýšili všem na tisíc korun a v naprosté nezávislosti na toto jsme vytvořili dar místním obyvatelům ve výši 800 korun na podporu života na Železnorudsku. Naším jednoznačným cílem je motivovat občany, aby u nás měli trvalé bydliště a neklesal nám, tak jak se to bohužel děje dlouhodobě, počet trvale žijících obyvatel,“ vysvětlil Filip Smola.

V praxi to funguje tak, že lidé, kteří mají na dar nárok, podepíší na místním úřadu doklad o převzetí daru ve výši osmi set korun a fyzicky zaplatí jen 200,- Kč. Nárok na dar od města ale přesto nemá každý trvale žijící obyvatel. Dostanou ho jen ti, kteří mají zaplacené všechny poplatky a nemají vůči městu žádný dluh.

autoři: Jitka Englová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio