Zpívá pták, jak mu narost´ zobák...

1. duben 2008
Publicistika

Fejeton o příslovích Jindry Klímové, která nás jimi přesvědčuje o stálé platnosti starých přísloví, je dnes na téma "Zpívá pták, jak mu narost´zobák".

Zvu k poslechu něžné duše, které si stále ještě uchovávají ten staromódní přetěžký pancíř z dobré rodinné výchovy, který káže člověku, že má k druhým chovat úctu, a jednat s nimi slušně. Není lehké vláčet něco takového životem... Můj oblíbený básník pan Jiří Žáček na tohle téma napsal dokonce dumku, kterou nazval: Kádrová. Zní takhle: "Kam dospěl vývoj českých kádrů, vidíš dnes jako na dlani. Dřív býval národ celý z kvádrů - a dnes? Jen samí balvani." No, opravila bych ten údaj že "samí balvani", ale máme jich dost. Bohužel se tak jeví i mnozí, kteří jsou nejvíc národu na očích. Tak nás čas od času překvapí zprávy, z kterých jasně vyplývá, že k nějaké kultivaci otesáním vůbec nedošlo. Normálně funguje prastaré přísloví, že "chybami se člověk učí", ale co když to přirozenost přepere? Každý pták přece zpívá, jak mu zobák narost´. Tak co s tím naděláš...

Jako velká voda vtrhl premiér Mirek Topolánek na zasedání tripartity, toho úctyhodného orgánu, zajišťujícího, aby politika státu jela kolejemi vzájemné dohody se zaměstnavateli i s odbory. Mělo se jednat o změnách zákona o zaměstnanosti, s kterými přichází ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas. Měly zaznít názory pro i proti. Přece všichni víme, že v demokracii to tak má být. Tahle tripartita má potvrzovat, že stát jsme my všichni, i když někdo víc, někdo méně a někdo docela nepatrně. Ten kdo je víc, musí užívat tlumící pilulky proti nadýmání. Nebo spíš proti nadutosti. Nadutost totiž někdy zcela nečekaně vypšoukne. A to se právě premiérovi přihodilo. Zcela mimo téma zasedání vychrlil na přítomné svůj vztek nad nedávným horkým tématem stravenek a odborářům i zaměstnavatelům vmetl do tváře, že jsou slepí a hluší a bude muset zvážit, zda s nimi vůbec chce spolupracovat. Naplivali mu prý do tváře, lžou a okrádají zaměstnance o teplá jídla, odbory jsou na nic a tripartita nemá žádný význam. Tak. Jeden z přítomných se chtěl ohradit, ale premiér ho uťal, že už toho odboráři namluvili dost.

Logo

Nu a po tomhle extempore si měli všichni sednout a začít v poklidu jednat. Jenomže zůstal sedět jen premiér a jeho ministři. Ostatní se naopak zvedli a na protest odešli. Novinářům na ihned svolané mimořádné tiskové konferenci řekl předseda odborového svazu Kovo Josef Středula, že budou žádat, aby se touhle událostí zabývala vláda. A místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil dodal, že za léta, co se účastní jednání tripartity, se dosud nic podobného nestalo. Skandál, pojmenovala to tisková mluvčí odborů Jana Kašparová. Reagoval ale i Mirek Topolánek. Televizní kamery natočily jeho úšklebek, že se omlouvá za formu, ale nikoliv za obsah, a jeho další slova, že "...ostře a emotivně jsem kritizoval zástupce odborů i zaměstnavatelů za jejich postoj při rušení daňového zvýhodnění stravenek. Za své neadekvátní vystoupení se velmi omlouvám a žádám obě strany, aby pokračovaly v jednání." Tak tohle se stát nemělo. Dvakrát měř, jednou řež! Zvlášť ne v době, kdy mnozí předpovídají protestní "horké jaro", protože odboráři vyhlásili na začátku března stávkovou pohotovost proti chystaným důchodovým a zdravotnickým reformám i změnám v Zákoníku práce. Chtějí ve firmách a v krajích pořádat mítinky. A nejde o ojedinělý výkřik. Jejich konfederace sdružuje 32 odborových svazů, které mají asi 540 tisíc členů. A vůbec, tripartita, na které se odehrála ta popisované scénka, se přece jmenuje Rada hospodářské a sociální dohody České republiky. Tak nám přibylo do seznamu premiérových výroků pár dalších, které nepropadnou ani tou nejděravější pamětí. Přesto odboráři odpovídají rozumně: jsme rada, jednáme dál. Jenom by bylo dobře, kdyby v tomto případě platilo přísloví - jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá.

Logo
autor: Jindra Klímová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.