Žně jsou v plném proudu. Na Plzeňsku zemědělci posekali skoro 15 procent polí

18. červenec 2019 10:00

Podle zástupců agrární komory pro Plzeňský kraj začaly žně v běžném termínu. Skoro všude je sklizený ozimý ječmen a teď kombajny vyjely do polí s ozimou řepkou.

„Na pole vyjíždíme kvůli rose tak kolem deváté hodiny ráno a jezdíme do večera. Končíme v 21 nebo ve 22 hodin, podle toho, jak to jde. Teď sklízíme řepku, začali jsme obsekávat pole, takže já musím za kombajnem. Mým úkolem je odvézt zrní, co naseká, aby se dalo dál zpracovat,“ řekl traktorista Petr Vrba.

Podle hlavního agronoma společnosti Osecká zemědělská Václava Krajíčka bude letošní sklizeň pravděpodobně podprůměrná: „Máme sklizeno sto procent ozimého ječmene a zhruba třicet procent řepky. Ve výnosech se pohybujeme tak kolem 2,8 až 2,9 tuny na hektar. Je to spíše podprůměrné. V této oblasti se dostáváme do 3,5 tuny. Uvidíme ale, jak to dopadne dál.“

Podle odborníků jsou sice porosty řepky pěkné, její olejnatost ale poškodilo počasí. „Sucho má vliv na olejnatost, protože když jsme začínali sekat, tak ty zaschlé porosty měli 33 procent olejnatost. Normálně se dostáváme tak kolem 40 %,“ vysvětlil Václav Krajíček.

Sucho potrápilo celou republiku

Podobně to vypadá i ve zbytku Plzeňského kraje a dalších částech republiky. „Co jsme začali sklízet řepky, tak ty jsou evidentně zaschlé, má to většinou zrníčko velikosti máku. A podle prvních výnosů i z jiných krajů je vidět, že se výnos složitě dostává, kromě východních Čech, pod 3 tuny, což je samozřejmě zklamání, protože ty porosty byly velmi pěkné. Bohužel zatím to nevypadá, že by to tu mělo tří tun dosáhnout,“ uvedl předseda Krajské Agrární komory Plzeň Jaroslav Šíma.

Jsou ale i plodiny, kterým letošní počasí přeje. „Co už máme 100 % sklizeno plochy ozimých ječmenů, tak ty byly spíš nadprůměrné. Tím, jak přišla na začátku června voda, tak si myslím, že ty jařiny nejsou špatné a mohly by mít slušný výnos. Letos je velké sucho, takže pšenice je hodně zaschlá. Očekáváme hodně zadiny. Ještě jsme ale do pšenice nezasekli, takže zatím nejsme schopni odhadnout, jaké budou ztráty na výnosech. Určitě, ale nějaké budou,“ popsal Krajíček.

„V okolí Plzně budeme s řepkou ve většině případů hotovy tak o víkendu. Potom začne pšenice, jarní ječmen, které nám dozrávají úplně stejně. Pak přijde, jak já říkám masakr, protože budeme mít všechno zralé a nejsme schopni to sklidit za tři čtyři dni. Takže to bude trvat ještě deset dní. Při normálním počasí by mohly být ty hlavní plochy sklizené na kraji srpna,“ uzavřel Jaroslav Šíma. Pokud zemědělcům bude přát počasí, mohly by letošní žně skončit kolem 10. srpna.

autoři: Martina Klímová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio