Zkušenost je nejlepší učitelka

26. srpen 2008
Publicistika

Do studnice moudrosti ve starých, stále platných příslovích, sáhla Jindra Klímová tentokrát po tom, které tvrdí, že nejlepší učitelkou je zkušenost.

Tohle přísloví jsem vybrala z moudrostí starých latiníků, ale ono je vlastně v obměně v pokladnici rčení každého národa. České říká, že "od starého vola se mladší učí orat". Je to tak či není? "Zkušenost musí zabolet, je nepřenosná", nevymluvíte Francouzům. V Turkmenistánu zase rádi varují, že "osel může předat oslátku jen samé osloviny..." A Němci mají zažitou zkušenost, že "za sebou můžeš nechat starce, ale ne jeho zkušenost!" Moc dobře vím, proč se mi v hlavě rojila přísloví o zkušenosti právě ve dnech, kdy jsme tak intenzívně vzpomínali na okupaci naší země vojsky Varšavské smlouvy v osmašedesátém. Klobouk dolů před profesionalitou, s jakou se úkolu přiblížit tuto dobu ujala veřejnoprávní média. Jako by perlami dokumentace doháněla to, co mladé generaci nedali ani rodiče, ani škola, jak vyšlo najevo z řady rozpačitých rozhovorů. Zazněly i názory, že dokonce prý není třeba vracet se k té události, protože nic na ní nezměníme. To jistě ne, ale historie je nevyvratitelnou zkušeností a poučením, ať byla pro nás slavná či potupná. Nikdo si nemůže vybrat do jaké doby se narodí. Ale nevědět co bylo, znamená ani netušit co by mohlo být a co možná bude. Protože jsem ten rok osmašedesátý prožívala velmi intenzívně, přijala jsem s povděkem jeho připomínku. Ale vadilo by mi, kdyby se přehnalo jen to výrazné datum 21. srpna, a kdybychom nemluvili o tom, co bylo potom. Pak dál, těch dvacet let, kterým se říkalo normalizace, jako by šlo o něco normálního. Těch dvacet let, jejichž atmosféru jsme si dotvářeli sami.

Nemáme čím se chlubit. Teprve s léty mi dochází, jak moudrého jsem měla tátu. Na maturitním tablu je ve vojenské uniformě vojáka první světové války a v osmačtyřicátém se najednou stal z vrchního poštovního ředitele účetním v pekárnách. Osmašedesátého se nedožil. A ze svých zkušeností mi říkal: "Víš, holka, dějinné události jsou jako úder. Něco spadne, něco bouchne. Pak se lidi otřepou, ohmatají co je bolí, a na řadu přijdou zájmy. A tak to jde v životě pořád dokola." Obdobná slova jsem najednou v těchto dnech slyšela z úst historiků i komentátorů. Odpor vyvane, lidé si zvyknou na větší i menší brutality, zavalí je starosti všedního života, a sílit budou řady těch, kteří si hodí kamenem a přiloží polínko do ohně. Josef Čapek ve své sbírce Psáno do mraků napsal, že "slabost je povahy služebné: ochotně podělkuje u všeho, v čem se domnívá vidět sílu, byť by to byla síla neřádná..." A také člověk z úplně jiného konce světa, americký podnikatel a mecenáš Adrew Carnegie věděl, že "nikoho nelze vystrčit na žebřík, neleze-li aspoň trochu sám." Tak nám za těch dvacet let, následujících po vstupu vojsk, vyrostly šiky kádrových posil, ochotných papouškovat usnesení vyšších a nejvyšších orgánů, i kdyby byly sebe nesmyslnější a dokonce lidem škodlivé. Najednou jsme měli tisíce a tisíce ochotných nahradit všechny neposlušné. A dobře si vydělávali kádrováci, politruci, ideoví strážci, a donašeči. Jejich statisícové seznamy stále fascinují. Přitom "člověk je člověku svědomím, což je zvlášť důležité, jestliže ten druhý jinak žádné nemá", řekl Němec Fridrich Nietze. A my se s tím chodícím svědomím možná stále denně potkáváme i míjíme.

Logo

Známé přísloví "kam vítr, tam plášť" funguje už věky. A přijmeme-li ho kriticky, pak nám připomíná, že v každé době záleží na tom, jak poctivě a slušně se člověk chová. Jak trvá na svém, ví-li, že má pravdu. Jak odvážný je tu pravdu říkat nahlas. I tomu nás učí dějiny. Uvnitř naší země i v mezinárodní politice. Velcí a mocní vždycky budou soupeřit a rozdělovat si sféru vlivu. Máme historicky tu smůlu, že jsme ve středu Evropy. Z téhle situace může vzejít pro mír ve světě zásluha nebo vina. Jen by to chtělo Bohem nadané politiky. Takové, kteří se dovedou zamyslet nad starým českým příslovím: všechno má svůj důvod.

autor: Jindra Klímová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.