Zimní saláty našich předků

V dnešní době si můžeme dopřát nejrůznější zeleninu, a tudíž i saláty, po celou zimu. Přesto kulinář Petr Stupka nabízí inspiraci na několik salátů ze surovin, které měly k dispozici dávné hospodyňky.

Jednoduchý zelný

Svařte dvě až tři lžíce tmavého cukru se lžící octa a vodou vykapanou ze zelí. Do horkého dejte jemně nasekanou cibulku a zchladlou zálivku nakonec promíchejte s nasekaným zelím.

S křenem a jablky

Do pokrájeného kysaného zelí dejte lžíci přírodního cukru a oleje, trochu citronové šťávy a strouhaný čerstvý křen. Vše zamíchejte a nechte odležet. Až před podáváním nahrubo nastrouhejte oloupaná jablka a vmíchejte do salátu.

Zelný s kyselou rybou

Kysané zelí umačkejte s jemně nakrájenou cibulkou a nitkami nakrájené, či nastrouhané mrkve a trochu dobrého olivového, či jiného oleje.

Nakládané kyselé sledě stáhněte z kůže a nakrájejte na hrubší kousky. Pomelte trochu pepře, hořčičného semínka a nasypte na ryby a s trochou sardelové pasty vše důkladně promněte. Pak namíchejte do zelí a umáčkněte na dva až tři dny do misky.

Zavináče ve sklenicích odpočívají dva až tři týdny

Základní z hlávkového zelí

Nakrájené, či nakrouhané zelí vložte do mísy, osolte, trochu ocukrujte (nejlépe nerafinovaným cukrem) a trochu zalijte olejem. Pak dřevěnou měchačkou zelí v míse promíchejte, ale docela bez násilí, a poté nechte základ na salát odstát déle jak čtvrt hodinku v chladnu.

Až před dohotovením salát okyselte a promíchejte. Touto metodou zaručeně připravíte křehounký salát, který můžete podle libosti upravovat a doplňovat.

Jemný s medem a ořechy

Stejně jako výše uvedený zelný základní připravíte tento. Na jemné vlásky krájené zelí smíchejte se nitkami mrkve, osolte, místo cukru dejte med a spolu s olejem promíchejte a nechte odležet.

Mezitím si na pánvi opražte hrubě posekané ořechy a ze dvou citronů vymačkejte šťávu. Pak už je dohotovení salátu dílem okamžiku. V tomto salátu nejsou špatné ani kostičky jablek a třeba maličké kousíčky sušených meruněk.

Spařený kořínkový salát

Tenké plátky, nebo nudličky nakrájené z celeru a mrkve, půlkolečka cibule a úhledné proužky z pórku dejte do mísy a zalijte vroucí vodou z konvice. Nechte jenom minutu stát a pak horkou vodu sceďte. Nechte okapat a potom vložte do mísy a ochuťte.

Dejte určitě trochu oleje, jen trochu soli a ocet podle chuti. Třeba výrazný estragonový, vinný se saturejkou, nebo svařte trochu našeho lihového octa se lžící tmavého cukru. Promíchejte a ještě vlažný podávejte třeba s opečenou topinkou.

Velmi rád přidávám do tohoto salátu mladé lístečky polníčku, špenátu nebo řeřichu, případně spařím s kořenovou a cibulovou zeleninou i trochu hlávkového zelí. Od lékařů vím, že takto lehce spařená zelenina je největší blaho pro náš organismus.

Související

  • Keltský zelný koláč a alsaské plněné zelí

    Kapky Jupiterova potu. Tak Římané nazývali zelí a měli ho za všelék. Také současné výzkumy prokazují velmi pozitivní účinky zelí. Zkuste z něj tedy připravit chutné pokrmy.

  • Polévka zelnice

    Starodávný recept na polévku z kysaného zelí přijde v zimním čase k chuti. V době chřipkových a jiných epidemií vám navíc pomůže posílit imunitu.

  • Sušenky a placičky pro období půstu

    Půst zakazoval jíst především maso a živočišné tuky. Připravovaly se tak v mnoha obměnách různé sladké a bezmasé pokrmy. Recepty na některé z nich shromáždil Petr Stupka.