Zdraví a práci

1. leden 2009
Publicistika

Kdybychom připodobnili začínající rok ke galerii, mohli bychom říci, že právě teď stojíme těsně za jejím vchodem. Společně si prohlížíme a také spoluvytváříme první obraz. A ptáme se, co asi bude k vidění na zbývajících tři sta šedesáti čtyřech. To dnes samozřejmě nevíme, na rozdíl od toho, co nás čeká v nejbližších minutách. Krátké novoroční zamyšlení Lubomíra Stejskala s pohledem do budoucnosti úzce souvisí.

Je to prvního ledna vlastně pokaždé stejné. Tajemně stejné. Svátek nového roku je příležitostí začít znovu a lépe. Příležitostí udělat tlustou čáru za vším, co bychom z loňských zážitků nejraději vygumovali. Jenomže zkušenost hovoří jasně: nic takového není možné. Z velkých předsevzetí zůstane obvykle jen ozvěna splasklé bubliny. A za pár dnů jsme zpátky ve vyjetých kolejích šedivého stereotypu a většinu z nás čeká řešení dilemat, která jako obří balvan vláčíme ze starého roku. Náš kříž zůstává stejně těžký bez ohledu na to, v kolika silvestrovských číších jsme se snažili jej utopit a zapomenout. Dnes se z prázdné láhve vynořuje znovu a připomíná, že před tím, co nás čeká se nikde neskryjeme.

Logo

Také v našem regionu visí nad mnoha spoluobčany hrozba, která tak či onak souvisí - a v letošním roce bude souviset ještě více - s obsahem stále častěji opakovaných pojmů jako hospodářská krize či recese. S jde ruku v ruce propad výroby, někde nucená dovolená za nižší plat, jinde propouštění, černá můra každého zaměstnance. Po pravdě - nejsou to skvělé vyhlídky. Ekonomové i byznysmeni se shodují , že důsledky krize naši republiku v tomto roce neminou. Nikoli náhodou jsme proto mohli zaznamenat upravenou formulaci novoročního přání. Dříve stačilo říci - hlavně zdraví, to ostatní přijde samo. Dnes víme, že nepřijde. Proto se mnozí na sklonku roku navzájem utěšovali alespoň nadějí. Vyjádřenou ve slovech: Hodně zdraví - a neztratit práci. Rozumí se, že míněna je práce zaplacená. Což bohužel není ve všech firmách tak docela samozřejmé.

Ledacos nasvědčuje tomu, že právě letos si více než jindy budeme moci naplno uvědomit, že obě hodnoty, jakkoli znějí banálně, tedy zdraví a práce, za níž obdržíme ve stanoveném termínu dohodnutou mzdu, jsou přesně tím, co potřebujeme k alespoň průměrně kvalitnímu životu.

Logo

A co patří ke smysluplnému novoročnímu přípitku, za který se nemusíme stydět.

autor: Lubomír Stejskal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.